Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fine Erne”
Fine Erne”
20K UP
Üye
2

Kadınlar erkeklerden daha uzun mu yaşar? Neden?

1,424 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mevlüt Can Ay
Bilim Meraklısı

Erkeklerin doğdukları andan itibaren nüfusun yarısına kıyasla daha erken ölecekleri bellidir. Nedeni cinsiyetleridir. Erkek oldukları için kadınlardan ortalama üç yıl daha az yaşayacaklardır.

Peki, neden böyledir, erkekler neden kadınlardan daha az yaşar? Bu cinsiyetin üzerindeki bu laneti tersine çevirmek mümkün müdür? Bu ayrım on yıllardır biliniyor ama ancak şimdilerde bu sorunun yanıtını bulma yönünde adımlar atılıyor.

Bu konudaki ilk kanılardan biri erkeklerin ağır çalışma koşullarından dolayı erken ölmeleriydi. Madenlerde çalışan, toprağı ekip biçen erkek, vücuduna ekstra yükleniyor ve bunun etkilerini yıllar ilerledikçe görüyordu. Fakat sorun bu olsaydı artık erkeklerin ve kadınların benzer koşullarda çalıştığı bir dönemde aradaki farkın kapanıyor olması gerekirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Oysa toplumda büyük değişimler yaşanmasına rağmen kadınlarla erkekler arasındaki ortalama ömür uzunluğu farkı aynı kaldı. Örneğin İsveç’te 1800’de yaş ortalaması kadınlar için 33, erkekler için 31 iken bugün sırasıyla 83,5 ve 79,5’tur. Yani her iki durumda da kadınlar erkeklerden yüzde 5 daha uzun yaşıyor. Kadınların erkeklere göre daha uzun yaşamasının nedeni, birçok faktörün bir arada etkisiyle açıklanabilir. Öncelikle, kadınların doğuştan daha dayanıklı bir yapıya sahip olduğu ve bağışıklık sistemlerinin erkeklerden daha güçlü olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, kadınlar daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olma eğiliminde olup, düzenli egzersiz yapma konusunda da daha disiplinlidirler.

Bunun yanı sıra, erkeklerin daha riskli davranışlar sergilemesi (örneğin, sigara içmek, aşırı alkol tüketimi, tehlikeli işlerde çalışmak, vb.) kadınların yaşam beklentilerinin daha yüksek olmasına neden olabilir. Ayrıca, kadınların daha az stres yaşama eğilimleri de yaşam sürelerinin uzamasına yardımcı olabilir.

Östrojen hormonunun kadınlarda daha yüksek seviyelerde bulunması, kalp ve damar sağlığı üzerinde koruyucu etkileri olabilir. Östrojenin LDL ("kötü" kolesterol) seviyelerini düşürdüğü, HDL ("iyi" kolesterol) seviyelerini arttırdığı ve kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir. Bu faktörler, kadınların kalp hastalıkları gibi yaşlılıkla birlikte ortaya çıkabilen rahatsızlıklara yakalanma riskinin daha az olmasına neden olabilir.

Öte yandan, testosteron hormonunun erkeklerde daha yüksek seviyelerde bulunması, erkeklerin kas kütlesi ve kemik yoğunluğunun daha fazla olmasına neden olabilir. Ancak, yüksek testosteron seviyeleri, prostat kanseri gibi bazı hastalıklarla da ilişkilendirilir.[1]

Sonuç olarak, kadınların erkeklere göre daha uzun yaşaması, birden fazla faktörün bir araya gelmesiyle açıklanabilir. Ancak, her bireyin yaşam beklentisi farklıdır ve yaşam süresi sadece cinsiyetle değil, aynı zamanda yaşam tarzı, genetik faktörler, çevresel etkiler ve diğer birçok faktörle de etkilenir.

181 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yeditepe Hastanesi. Kadınları Erkeklerden Daha Fazla Etkileyen Hastalıklar Hangileridir? | Yeditepe Üniversitesi Hastanesi. Alındığı Tarih: 21 Nisan 2023. Alındığı Yer: Yeditepe Hastanesi. | Arşiv Bağlantısı
  2. David Robson. Dergi - Kadınlar Neden Erkeklerden Daha Uzun Yaşar? - Bbc News Türkçe. (2 Ekim 2015). Alındığı Tarih: 21 Nisan 2023. Alındığı Yer: BBC News Türkçe | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close