Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
W W
W W
Üye
2

kadınlar erkeklerden daha fazla mı unutkandır?

917 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sacid Çalbay
Sacid Çalbay
4,296 UP
Öğrenciyim araştırmayı seviyorum

Erkekler kadınlardan daha unutkan, araştırma gösterileri

Erkekler sıklıkla doğum günlerini, evlilik yıldönümlerini ve hatta çöpü atmak kadar basit bir şeyi unutmakla suçlanır. Ancak yeni bir araştırmaya göre bu damgalamayı bir nedenden dolayı geliştirdiler; Erkeklerin, yaşları ne olursa olsun, kadınlardan daha unutkan olduğunu buldu.Erkekler '30 ya da 60 yaşındakiler kadar unutkan'

Sonuçlar, katılımcıların yaklaşık yarısının hafıza sorunları bildirdiğini ortaya koydu. Bunların yüzde 1,2'si kadın, yüzde 1,6'sı erkekti. Dokuz sorudan sekizi için erkekler en fazla sorunu bildirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak, araştırmacılar hafıza sorunlarının yaşla birlikte arttığını buldular. Ancak tüm yaş gruplarında erkekler kadınlardan daha fazla hafıza sorunu bildirdiler.

Ayrıca, araştırmacılar genç erkeklerin de yaşlı erkekler kadar unutkan olduğunu görünce şaşırdılar.

Bulgular hakkında yorum yapan Prof. Holmen şunları söylüyor:

“Erkeklerin kadınlardan daha fazlasını unuttuğunu görmek şaşırtıcıydı. Bu daha önce belgelenmedi. Erkeklerin de 30 ya da 60 yaşında olsalar da aynı derecede unutkan olduklarını görmek de şaşırtıcıydı. Sonuçlar açıktı.”Reason for gender differences in memory ‘a mystery’

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, hafızadaki cinsiyet farklılıklarının birkaç nedene bağlı olabileceğini varsayıyorlar.

Unutulan yıldönümü? Araştırmacılar, yaşları ne olursa olsun erkeklerin kadınlardan daha unutkan olduğunu söylüyor

Örneğin, yüksek tansiyon veya yüksek vücut kitle indeksi (BMI) gibi kardiyovasküler hastalık için risk faktörleriyle bağlantılı olabilirler.

Erkeklerde daha yaygın olan bu risk faktörleri, nörodejenerasyon biçimlerini tetikleyebilir - erkeklerin neden kadınlardan daha fazla hafıza sorunu olduğunu açıklar.

Ancak araştırmacılar, çalışmalarının buna neden olarak işaret eden hiçbir kanıt bulamadığını belirtiyor. Bu nedenle, hafızadaki cinsiyet farklılıkları hala belirsizdir.

“Erkeklerin neden kadınlardan daha sık hatırlama sorunları yaşadıkları hakkında çok fazla spekülasyon yaptık, ancak bir açıklama bulamadık. Bu hâlâ çözülmemiş bir gizem,” diye ekliyor Prof. Holmen.

Demansın erken belirtileri

Araştırmacılar, daha genç yaşta hafıza sorunları yaşadığını bildiren bireylerin bunama gelişme riskinin yüksek olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapmayı planladıklarını söylüyorlar.

Çalışma yazarları, "Birkaç çalışma, SMI'nin (öznel bellek bozukluğu) aMCI'nin (hafif amnestik bilişsel bozukluk) ve nihayetinde demansın bir öncüsü olabileceğini göstermiştir, bu da SMI'nin erken bilişsel bozulmayı tanımada önemli olabileceğini düşündürmektedir."

"Bu çalışmadaki bulgular bu nedenle diğer popülasyonlarda test edilmelidir ve ileriye dönük çalışmalar, kaydedilen hafıza şikayetlerinin, bozulmuş bilişin öncüleri olarak ne kadar önemli olduğunu da ortaya çıkarabilir."

Tüm Reklamları Kapat

Geçen yıl Medical News Today, erkeklerin beyinlerinin kadınların beyinlerinden farklı şekilde bağlandığını öne süren bir araştırmayı bildirdi; bu, erkeklerin neden bazı görevlerde, kadınların ise diğerlerinde neden üstün olduğunu açıklayabilir.[1]

Cinsiyetler savaşında, kadınlar uzun zamandır bazı şeyleri erkeklerden daha iyi ve daha uzun süre hatırlayabildiklerini iddia ettiler. Yeni bir araştırma, orta yaşlı kadınların tüm hafıza ölçümlerinde yaşıtlarıyla aynı erkeklerden daha iyi performans gösterdiğini kanıtlıyor, ancak kadınlar menopoza girdikçe hafızası azalıyor. Çalışma, Kuzey Amerika Menopoz Derneği'nin (NAMS) dergisi Menopoz'da çevrimiçi olarak yayınlanmaktadır.

Hafıza kaybı, ne yazık ki, yaşlanma sürecinin iyi belgelenmiş bir sonucudur. Epidemiyolojik tahminler, yaşlı yetişkinlerin yaklaşık %75'inin hafızayla ilgili sorunlar bildirdiğini göstermektedir. Kadınlar, menopoz geçişi sırasında artan unutkanlık ve "beyin sisi" bildirmektedir. Ek olarak, kadınlar erkeklere kıyasla orantısız bir şekilde hafıza bozukluğu ve bunama riski altındadır. Çalışmaya göre, bu koşulların kendilerine karşı çalışmasına rağmen, orta yaşlı kadınlar, benzer yaştaki erkek meslektaşlarından tüm hafıza ölçümlerinde hala daha üstünler.

Tüm Reklamları Kapat

Yaşları 45 ile 55 arasında değişen 212 erkek ve kadının katıldığı kesitsel bir çalışmada, bilişsel testler yoluyla epizodik bellek, yürütme işlevi, semantik işleme ve tahmini sözel zeka değerlendirildi. Çağrışımsal bellek ve olaysal sözel bellek, Yüz Adı ​​İlişkisel Bellek Sınavı ve Seçici Hatırlatma Testi kullanılarak değerlendirildi.

Çalışma, cinsiyet farklılıklarını karşılaştırmanın yanı sıra, menopoz öncesi ve perimenopozal kadınların bir dizi önemli hafıza alanında menopoz sonrası kadınlardan daha iyi performans gösterdiğini de buldu. Menopoz sonrası kadınlarda östradiol seviyelerindeki düşüşler, özellikle bellek depolama ve konsolidasyon korunurken, daha düşük ilk öğrenme ve daha önce hatırlanan bilgilerin geri alınması oranlarıyla ilişkilendirildi.

NAMS yönetici direktörü Dr. JoAnn Pinkerton, "Beyin sisi ve hafıza sorunlarıyla ilgili şikayetler ciddiye alınmalıdır" diyor. "Bu çalışma ve diğerleri, bu şikayetlerin hafıza açıklarıyla ilişkili olduğunu göstermiştir.[1]"

Kaynaklar

  1. ScienceDaily. Who Has The Better Memory, Men Or Women?. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close