Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arda Adnan Kalkan
Üye
9

Kablosuz veri iletimi hava molekülleri ile mi sağlanır?

Kablosuz veri göndermek nasıl mümkün oluyor? Dijital veriler nasıl kablosuz olarak iletilir? Ayrıca internet kabloları elektrik mi taşır veri mi?
938 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Alper Alp
Alper Alp
6K UP
Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisiyim

Kablosuz sinyaller göndermek için elektromanyetik dalgalar kullanılır bunların içinde en çok radyo dalgaları kullanılır. Bu sayede sinyallerin iletilebilmesi için herhangi bir ortama ihtiyaç duymaz. Diğer sorunun cevabı için internet kablosundan kastığın hangisi bilmiyorum. İki çeşit kablo türü kullanılır. Bunlardan biri cat kablolardır. cat ,5,6,7 adı altında tipleri vardır aralarındaki fark malzeme kalitesi ve hız kapasitesidir. Cat kablolar ucuna rj-45 adlı konnektör yerleştirilerek ethernet adı verilen kabloya dönüşür. Cat kablolarda direk olarak elektrik ile veri aktarılır. Elektrik sinyallerini bilgisayar tarafından alşaılabilir bir veriye dönüştürmek bilgisayar üzerinde bulunan ethernet kartının görevidir. Bunu dışında fiber kablolar cat kablolardan çok daha fazla veriyi aynı vakitte taşıyabilir ancak fiber kabloların içinden geçen ışık ile veri aktarımı sağlanır. Fiber sinyallerini cat sinyallerine yani kısaca fiber kalosunu ethernet kablosuna çeviren aletede Gpon adı verilir.

126 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Elektromanyetik dalga olan radyo dalgaları evrenin dokusunda yayılır. Bunlar zaten bir tür ışıktır. Görülebilir ışıktan tek farkı dalga boylarının daha uzun ve frekanslarının daha düşük olmasıdır. Bu nedenle veri transferi ışık gibi evrenin dokusunda yayılır.

Ancak bir ses veya resmin elektromanyetik dalga yolu ile kodlamaya dönüşüp sonra bir alıcı tarafından algılanarak tekrar okunması ve uygun görüntü veya ses birimi ile tekrar görüntü veya sese dönüştürülebilir olması ilginçtir. Kablosuz veri transferi de elektromanyetik dalgaya veri kodlanması ile yapılıyor. Buna göre bir resim bilgisayarda 0 ve 1 lerle oluşan bir metne dönüştürülüyor. Bu veri de elektromanyetik dalgaya kodlanıyor. Sonrada alıcı bilgisiyarda tekrar bu 0 ve 1 lerden oluşan kod okunup ve görüntü birimi ile resme dönüştürülmüş oluyor. Bilgisayarda 0 elektron transfer etmeme komutunu 1 ise elektron transfer et komutunu içerir. Bilgisayar çipleri elektromanyetik dalgaya kodlanmış bu veriyi geldiğinde elektron transfer edip etmeme sürecine göre okumuş olur ve gelen veriyi bu şekilde çözümleyerek yazılım yoluyla 0 ve 1 lere dönüştürür ve daha sonra da bu O ve 1 erin karşılığı olan nesne ne ise yine yazılım yolu ile onunla eşleştirilerek kullanıcıya sunulur.

Şimdi burada soru şu ki bizlerin görülebilir ışık dediği bildiğimiz ışık da elektromanyetik bir dalgadır ve bu dalga sinir sistemindeki örneğin gözlerimizdeki reseptörlerce algılanıp beyne iletilir ve görme merkezinde görüntüler oluşturulur. Soru şu ki bu durumda Görülebilir ışık görüntüleri bize ulaştıran ve taşıyan şey ise görüntüler görülebilir ışığa yukarıdaki radyo dalgalarındaki gibi benzer şekilde kodlanıyor ve bu kodlar da beyinde okunup dönüştürülerek görüntüye çevriliyor mu demektir?? Işığın görüntüleri bize nasıl ilettiğinin bir açıklaması olmalı. Çünkü ışık da radyo dalgaları gibi özünde elektromanyetik bir dalgadır. Peki beyinde bu veri dönüştürme sürecinde de bir biyolojik ön yazılım veya program mı söz konusu. Göze gelen ışık doğrudan beyne girmediğine ve sinirleri uyararak görüntüler beynin içinde oluşuyor veya oluşturuluyor ise bu durumda bizlerin beyinleri de birer radyo alıcısı gibi çalışıyor mu demek olacaktır.???

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close