Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

JWST Kızılötesi ışınlarla geçmişi nasıl görebiliyor?

James Webb Uzay Teleskobu'nun fotoğraflarının açıklamalarında kızılötesi ışınlarla 13,5 milyar yıl geriyi görebildiği söyleniyor. Ancak Kızılötesi ışınlarla geçmişi nasıl gördüğümüz konusunda araştırmama rağmen hiçbir açıklama bulamadım. Peki kızılötesi ışınlar uzayda nasıl geçmişi görebiliyor?
235 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kıvanç Açıkel
Bilimsever

Bunun doğrudan kızılötesi ışıkla alakası yok. Gökyüzünde yıldızlara baktığınızda da geçmişi görüyorsunuz. Örneğin kuzey yarım küreden görülebilen en yakın yıldız olan Sirius'a baktığınızda 8,6 yıl önceki halini görüyorsunuz. Bunun sebebi ışığın hızı. Işık sonsuz hızda ilerlemez. Saniyede 299.792.458 (yaklaşık üç yüz milyon) metre hızla ilerler. Ancak yıldızlar ya da galaksiler arası mesafe çok fazla olduğundan, ışığın bize gelmesi zaman alır. Işığın bir yılda aldığı mesafeye ışık yılı denir. Bu bir zaman değil mesade birimidir ve yaklaşık 9,5 trilyon kilometredir. Yani 9,5 trilyon kilometre uzakta bir yıldızın ışığının bize ulaşması bir yıl sürerdi. Bu nedenle onun bir yıl önceki halini görürdük.

James Webb Uzay Teleskobu'nun kızılötesi olmasının nedeni ise farklı:

Aynı kaynaktan yayılan iki ardışık dalga arası mesafeye dalga boyu denir. Kaynak bize yaklaşırsa dalga boyu azalır, uzaklaşırsa artar. Buna Doppler Etkisi denir. Bunu şöyle düşünebilirsiniz:

Tüm Reklamları Kapat

Bir hedefe sabit aralıklarla dart atıyorsunuz. Yerinizi değiştirmeden atarsanız iki ardışık dart arası mesafe bir metre olsun. Ama attıktan sonra yarım metre geriye giderek tekrar atarsanız, attığınız dart bir metre ikeri gidecek, siz yarım metre geriye gip atacaksınız ve ardışık iki dart arası mesafe 1 metreden 1,5 metreye çıkacak.

Galaksiler bize ne kadar uzaksa o kadar hızla uzaklaşırlar ve ışıkları kızılötesi olur. Bunları gözlemlemek için kızılötesi teleskoplara ihtiyacımız vardır. Böylece daha uzaktaki cisimleri görebilir ve zamanda daha fazla geriye bakabiliriz. Ama zamanda geriye bakmak için bu şart değildir. Güneş'in ışığı bile bize 8 dakikada ulaşır, yani Güneş'in 8 dakika önceki halini görüyoruz. Ama daha da uzağa, daha da geçmişe bakmak için kızılötesi teleskopları kullanıyoruz.

115 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close