Öncelikle aynı yerde değildir çünkü atmosfer adeta bir gaz okyanusu gibidir ve 400 km'ye ulaşan doğu-batı rüzgarları nedeniyle gezegenin yüzünde sarmalı andıran görüntüler oluşur. Ve ekvatora yakın enlemde ''Kırmızı Leke'' tur atar.
Ayrıca, Jüpiter'in "gökyüzü" derinliği 70 km'dir ve amonyak buzu, amonyum hidrosülfür veya su buzu ve buharından oluşan bulut katmanlarından oluşur. Bilim adamları, bu katmanların altında bir sıvı hidrojen okyanusu olduğuna inanıyorlar.
Büyük Kırmızı Nokta'nın oluşumuna veya rengine neyin sebep olduğuna dair kesin bir teori yoktur. Laboratuvar çalışmaları, Güneş'ten gelen kozmik ışınların veya UV Işığının Jüpiter bulutlarının kimyasal bileşimi üzerindeki etkileri araştırılıyor. Jüpiter’in dev beneği saatin tersi yönünde dönüyor ve gezegenin ekvatorunun 22 derece güneyinde bulunuyor. Çoğunlukla kahverengi ve kırmızı olarak kendini gösteren lekenin zaman zaman pembeye dönüştüğü de görülmüştür. Son yıllarda yapılan araştırmalar Büyük Kırmızı Leke’nin günden güne küçüldüğünü göstermektedir ve lekenin yok olma ihtimali çok yüksek...
Kaynaklar
- Yazar Yok. Nasa. (3 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Wikipedia. (3 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Space.com. (3 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı