Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Selami Soykış
Selami Soykış
1,195 UP
Üye
1

Jüpiter neden dünyanın yörüngesini bozmuyor?

dünya neden güneşe düşmüyor veya kopmuyor sorusunun cevabı merkezkaç ile kütle çekimin dengelenmesi. peki 3. bir gök cismi güneşle dünya arasına girip bu dengeyi bozamaz mı? dünyanın biraz yaklaşması da güneşin çekimini daha da artıracağı için kaçınılmaz olarak güneşe düşmesi mümkün değil mi? yahut ters yönde çekip güneşten koparması.
315 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bozuyor.

Dünyanın Güneşin çevresinde dönüyor olması, başka kütleçekimsel etkilerin söz konusu olmadığı anlamına gelmiyor zaten.

Tüm sistemlerde, tüm üyeler birbirini kütleçekimsel olarak etkiler. Bizim sistemimizde 8 gezegen sadece Güneş'e kütleçekimsel olarak bağlı değil, birbirlerine de kütleçekimsel olarak bağlılar. Gezegenlerin ve Dünya'nın Güneşin çevresinde belirli bir yörüngede çizdiği yol, diğer gezegenlerle yaşadığı kütleçekimsel etkilerin de katkısı ile oluşmuş bir yörünge zaten. Neticede Dünya, Güneşin çevresinde yörüngeye oturduğunda Jüpiter yine oradaydı ve kütleçekimsel olarak Dünya'yı etkiliyordu. Bahsettiğiniz gibi onun Dünya'nın yörüngesini bozması ancak ortada yokken birden ortaya çıkması gibi olanaksız bir durumda söz konusu olabilir. Ama bu elbette söz konusu değil.

Tüm Reklamları Kapat

Bu çerçevede Ay da Dünyanın yörüngesini etkiliyor, diğer gezegenler de. Ama bu etkiler, Güneş'in Dünyaya uyguladığı kütleçekimsel etkinin yanında çok küçük. O nedenle düzenli olup da bozulan bir şeyden söz etmek pek mümkün değil. Çünkü bahsettiğiniz bozuntu da düzenin bir parçası zaten.

124 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Başkara
Mustafa Başkara
3,207 UP
Öğrenci

Çünkü Jüpiter'in kütlesi Dünya'yı Güneş etrafındaki yörüngesinden çıkarmaya, bozmaya yetmiyor hem uzaklığından hem de kütlesinden dolayı. Ama tabii ki de Jüpiter'in üzerimizde etkisi var ama Güneşe nazaran daha az

= 1 Jüpiter kütlesi

= 1 Jüpiter kütlesi

Tüm Reklamları Kapat

= 1 Dünya kütlesi

= 1 Jüpiter kütlesi

= 1 Güneş kütlesi

Buradan da anlayacağınız üzere Güneş Jüpiter'in kütlesinden 1.047,56 kat daha kütleli ve biz Güneşe Jüpiter'den çok daha yakın olduğumuz için Jüpiter'in yörüngesine girmiyoruz veya Jüpiter yörüngemizde çok fazla bozamıyor, ama tabii ki Jüpiter bizi kendine çekiyor ve biz de Jüpiter'i kendi üzerimize çekiyoruz ama arka plana Güneş gibi çok daha ağır gök cisimleri girdiği içi birbirimizi çekmek (Güneş varken) çok etki etmiyor çünkü zaten hali hazırda Güneş'in yörüngesinde dolanıyoruz ve onun ağır basan çekim kuvvetine maruz kalıyoruz.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close