Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Ödüllü Soru Jung’un gölge arketipi neden önemli?

Cevap Ver 500 UP
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
  • Ödül
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör

Carl Jung’un gölge arketipi aslında bizim bilinçaltımızda bastırdığımız çoğu zaman kabul etmek istemediğimiz yönlerimizi simgeliyor. Bunlar genelde zayıflıklarımız, bastırdığımız isteklerimiz ya da yüzleşmekten çekindiğimiz içgüdülerimiz. Jung’a göre bu gölge taraflarımızı sürekli bastırdıkça, bu bastırılmış hisler daha da yıkıcı hale geliyor; kişisel hayatımızda nevroz gibi psikolojik sorunlara, insan ilişkilerinde anlamsız düşmanlıklara hatta büyük toplumsal çatışmalara kadar uzanan sorunlara yol açabiliyor.

Gölgeyle yüzleşmek kişinin kendini tam olarak tanıyabilmesi ve kendine daha dengeli bir bakış açısı kazandırabilmesi için önemli. Gölgeyi kabul etmek ve onu hayatımıza dahil etmek potansiyelimizi keşfetmemizi sağlıyor ve daha özgün, gerçek bir benlik oluşturmamıza katkıda bulunuyor. Jung aslında bu gölgede gizli, güçlü bir enerji olduğunu ve bu enerji bilinçli olarak yüzeye çıktığında, insanın hayatına daha sağlıklı bir şekilde yön verebileceğini söylüyor. Araştırdığım kadarıyla bunları söyleyebilirim.[1][2][3][4][5]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. I. Benyamini. (2023). Lacan And Jung (1): The Threatening Affinity. Lacan and the Biblical Ethics of Psychoanalysis, sf: 101-130. doi: 10.1007/978-3-031-39969-5_5. | Arşiv Bağlantısı
  2. D. J. Wilde. (2011). Shadow Archetypes. Jung’s Personality Theory Quantified, sf: 81-93. doi: 10.1007/978-0-85729-100-4_8. | Arşiv Bağlantısı
  3. S. A. Diamond. (2010). Shadow. Encyclopedia of Psychology and Religion, sf: 836-838. doi: 10.1007/978-0-387-71802-6_635. | Arşiv Bağlantısı
  4. J. Merchant. (2020). Shadow. Encyclopedia of Personality and Individual Differences, sf: 4924-4927. doi: 10.1007/978-3-319-24612-3_1426. | Arşiv Bağlantısı
  5. Z. Kotzé. (2014). Jung, Individuation, And Moral Relativity In Qohelet 7:16–17. Journal of Religion and Health, sf: 511-519. doi: 10.1007/s10943-012-9655-0. | Arşiv Bağlantısı
9
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close