Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gökhan Güler
Üye 14 Mart 2021
0

Jovian gezegenler olarak bildiğimiz gaz devleri "henüz" kayaçlaşmamış, diğer bir deyişle "Henüz gelişimini tamamlamamıştır." diyebilir miyiz?

Gökcisimleri başlangıçta toz ve gaz bulutuyken zamanla dönerek ve sıkışarak oluşurlar diye biliriz. Yeteri kadar sıkışan bu tozlar bir süre sonra katı yüzeyli gökcisimleri olur. O halde Güneş sistemindeki iç gezegenler yeterince sıkışmış, gaz devleri henüz yeterince sıkışmamış mı? Gelecekte örneğin Jüpiter katı bir yüzeye sahip olur mu?
237 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi 15 Mart 2021

Hayır diyemeyiz. Bir gezegenin oluşum süreci, Güneş sisteminin şu anki 4.5 milyar yıllık yaşına göre oldukça kısa bir süredir. Bu süreyi Jeans kriterleri ile hesaplamak mümkün (yoğunluk gibi parametrelere bağlı olarak yüz bin, milyon yıl mertebesinde sürüyor ilkel forma ulaşması). Jüpiter gibi gaz devlerinin bu şekilde olmalarının nedeni, daha ziyade kimyasal kompozisyonları ile alakalı. Kayaç yapıyı oluşturan ağır elementlerin oranı, burada çok az. Bu nedenle "gaz" devi diyoruz, çünkü çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşuyor. Dolayısıyla kayaç bir yapı oluşmasını beklememek gerek.

Peki ne oldu da bu gezegenler gazca yoğunken, iç gezegenler kayaç malzeme bakımından yoğun oldu sorusunun cevabını ise klasik mekanik yaklaşımlarıyla açıklamak mümkün. Yine Güneş sisteminin oluşumunu ele alacak olursak, bu oluşum sırasında merkezden dışarıya doğru azalan bir yoğunluk gradyenti olur. Yani yoğun materyaller iç kısımda birikir. Bu da neden ilk dört gezegenin kayaç, geri kalanların gaz devi olduğunu basit bir ölçekte açıklıyor.

Aynı zaman oluşum sırasında ne kadar hızlı malzeme toplama başlamalarından, sıcaklıklarına kadar bir sürü faktör var. Çünkü sıcaklık ve kütle çekim aynı zamanda, gazı tutabilme kapasitelerini de belirliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. E. Karanfil. Jüpiter Gezegeni | Özellikleri, Atmosferi, Uyduları, Lekesi…. (15 Mart 2021). Alındığı Tarih: 15 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close