Hayır diyemeyiz. Bir gezegenin oluşum süreci, Güneş sisteminin şu anki 4.5 milyar yıllık yaşına göre oldukça kısa bir süredir. Bu süreyi Jeans kriterleri ile hesaplamak mümkün (yoğunluk gibi parametrelere bağlı olarak yüz bin, milyon yıl mertebesinde sürüyor ilkel forma ulaşması). Jüpiter gibi gaz devlerinin bu şekilde olmalarının nedeni, daha ziyade kimyasal kompozisyonları ile alakalı. Kayaç yapıyı oluşturan ağır elementlerin oranı, burada çok az. Bu nedenle "gaz" devi diyoruz, çünkü çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşuyor. Dolayısıyla kayaç bir yapı oluşmasını beklememek gerek.
Peki ne oldu da bu gezegenler gazca yoğunken, iç gezegenler kayaç malzeme bakımından yoğun oldu sorusunun cevabını ise klasik mekanik yaklaşımlarıyla açıklamak mümkün. Yine Güneş sisteminin oluşumunu ele alacak olursak, bu oluşum sırasında merkezden dışarıya doğru azalan bir yoğunluk gradyenti olur. Yani yoğun materyaller iç kısımda birikir. Bu da neden ilk dört gezegenin kayaç, geri kalanların gaz devi olduğunu basit bir ölçekte açıklıyor.
Aynı zaman oluşum sırasında ne kadar hızlı malzeme toplama başlamalarından, sıcaklıklarına kadar bir sürü faktör var. Çünkü sıcaklık ve kütle çekim aynı zamanda, gazı tutabilme kapasitelerini de belirliyor.
Kaynaklar
- E. Karanfil. Jüpiter Gezegeni | Özellikleri, Atmosferi, Uyduları, Lekesi…. (15 Mart 2021). Alındığı Tarih: 15 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı