Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Düşünen Birisi -_-
Üye
0

James Webb uzay teleskobunun yerinde olsaydık çıplak göz ile ne görebilecektik?

James Webb uzay teleskobu ile çekilen fotoğraflar çok hoş fakat kızıl ötesi gibi yöntemler kullanılarak çekiliyor. Merak ettiğim şey şu eğer o teleskobun yerinde olsaydık biz neler görücektik?
177 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kıvanç Açıkel
Bilimsever

Webb Teleskobu'nun L2 noktasında olmasının çıplak gözle gözlem yapmaya sağladığı bir avantaj yoktur. Webb bir kızılötesi teleskoptur. Işık kirliliği nasıl Dünya'daki optik teleskopları engelliyorsa Dünya'nın ısısından dolayı saçtığı kızılötesi ışık kızılötesi teleskopları olumsuz etkiler. Bu yüzden Webb, Hubble gibi Dünya'ya yakın gönderilemezdi. Ve daha az yakıt harcaması için Dünya ve Güneş'in kütle çekiminin dengelendiği L2 noktasına gönderildi[2]. Yani bu konumun çı[2]plak gözle gözlem açısından bir yararı yoktur. Elde edeceğiniz görüntünün uzayın başka bir yerinden alacağınız görüntüye göre bir özelliği olmayacaktır. Ayrıca optik teleskoplarla bile baksanız, Webb'in görebildiği kadar uzağı göremezsiniz. Nedenini anlamak için önce dalga boyunun ne olduğunu bilmeniz gerekiyor. Dalga boyu bir kaynaktan çıkan iki ardışık dalga arası mesafedir. Eğer cisim uzaklaşıyorsa dalga boyu artar, yaklaşıyorsa azalır. Buna Doppler Etkisi denir[1]. Bunu anlamak için bir hedefe dart attığınızı düşünebilirsiniz. Hedefe belirli bir aralıkla dart atıyorsunuz. Bu durumda iki dart arası mesafe (dalga boyu) 1 metre olsun. Ancak attıktan sonra yarım metre uzaklaşıp tekrar atarsanız, dart bir metre ileri gider, siz yarım metre geri gidersiniz ve iki dart arası mesafe 1 metreden 1,5 metreye çıkar. Ve eğer uzaklaşma hızınızı artırırsanız dalga boyu artmaya devam edecektir. Diğer galaksiler bizden hızlanarak uzaklaşır ve dalga boyları sürekli artar. Sonunda dalga boyları görebildiğimiz ışığın dışına çıkar ve kızılötesi olur. Webb'in kızılötesi teleskop olmasının nedeni de budur zaten. Webb'in yerinde olsaydınız o kadar uzağı güçlü optik teleskoplarla bile göremezdiniz. Webb'in konumunun özelliği Dünya'dan uzak olup kızılötesi gözlemi kolaylaştırmak ve bunu en verimli yolla yapılabilmesini sağlamak. Yani oraya gitseydiniz, uzayın herhangi bir yerinden göreceğinizden pek farklı bir şey görmezdiniz.

Kaynaklar

  1. Dr. Mahir E. Ocak. Tübitak - Bilim Genç. Alındığı Yer: Tübitak bilim genç | Arşiv Bağlantısı
  2. Zafer Emecan. Kozmik Anafor Lagrange Noktaları. Alındığı Yer: kozmikanafor.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close