Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa Uslu
Mustafa Uslu
4,859 UP
Üye
10

James Webb Uzay Teleskobu’na uzay çöpleri çarparsa ne olur?

Tüm emekler boşa gitmezmi, umarım korunuyordur.
832 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
b polat
b polat
320K UP
Bilim Meraklısı

Uzayda bir gram ağırlığında hızlı bir malzeme bile teleskobu çalışmaz hale getirebilir. Hubble teleskobu uzun yıllar hizmet etmesine rağmen çok sınırlı sayıda hasar aldı. Aynı şekilde James Webb içinde böyle bir durumun olmasını umut ediyorlar. Yani çok küçük rastlantısal bir parçacığın teleskobun önemi olan bir bölgesine çarpması, o kadar emeği boşa çıkarabilir.[1]

292 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Inverse. Nasa Thinks Space Junk Will Hit The James Webb Space Telescope — But It's Ok. (10 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Inverse | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koralp Erin
Koralp Erin
141K UP
Astrofizik meraklısı...

Dünyadan uzak yörüngelere gönderdiğimiz her sonda veya teleskop eninde sonunda hasar almaktadır.

JWST 25 Aralık 2021'de fırlatıldığından bugüne kadar, en az 19 küçük uzay kayası tarafından hasar aldı. Bunlardan biri teleskobun 18 altın kaplama aynasından birinde gözle görülür bir hasar bıraktı.

Tüm Reklamları Kapat

NASA'nın yayınladığı yeni durum raporunda hasarın boyutunu gösteren ilk görüntüler de paylaşıldı. C3 aynasında görülen çarpma bölgesi, altın aynanın yüzeyini saran tek bir parlak beyaz göçük gibi görünüyor.

Rapora göre, muhtemelen bu yıl 23 Mayıs ile 25 Mayıs arasında meydana gelen çarpma, bu aynanın küçük bir bölümünde "düzeltilemez" hasar bıraktı. Bununla birlikte, bu küçük göçük, teleskopun performansını hiç engellememiş gibi görünüyor.

Aynada oluşan hasarlar, çok önemli değildir, teleskop fazladan mesai yapar, böylelikle hasarın olduğu yere denk gelen görüntü, başka bir açıdan tekrar çekilir ve iki görüntü birleştirilir. Yani byük bir sıkıntı yok ortada henüz ama sisteme gelecek bir meteor teleskobun sonunu getirebilir. [1]

Kaynaklar

  1. B.Sepktor. Meteor Impact Left 'Uncorrectable' Damage To The Webb Telescope's Mirror, New Report Shows. Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Livesicience | Arşiv Bağlantısı
4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Çınar Civan
Bilim Araştırmacısıyım

Uzay teleskopları çok hassas cisimlerdir hatta öyle hassaslardır ki en ufak bir yönlendirme (manevra) hatasında hasar alabilirler. Fakat bu teleskoplar fırlatılıp serbest bırakıldıklarında ratgele bir şekilde bırakılmıyor. Uzay çöpleri, uydular ve başka cisimlere çarpmayacak şekilde yönlendiriliyor. Nerede hangi uydu ve gök cisimleri bulunduğu sürekli kontrol altında tutulduğu için bu tarz riskler atlatılabiliyor fakat gözden kaçan ve tespit edilemeyen durumlarda teleskopların ve uyduların hasar alması oldukça olası. Tabii ki bu hasarlar teleskobun ciddi parçalarına kolay kolay zarar veremiyor. Bu sebeple istisnai durumlar harici teleskoplar uzun bir süre hizmette kalabiliyor.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecrin Ela Erduyan
Barış Özcan izleyicisi

Açıkçası bir cisim ne kadar hızlıysa o kadar ağırdır ve o kadar çok zarar verir ama bir çok istatistik vardır mesela bulunduğu yörünge bulunduğu manyetik çekim alanının kaynağına yakınlığı gibi... Ancak öncesinden Nasa her cismi her olasılığı hesaplamaya çalışmakta önceden takip ettikleri cisimlere göre manevralar yapabilirler ve ne yazık ki hızlı manevralardan da hasar alabilir. Veya farkedilmiyecek hayalet uçaklar gibi durumlar veya cihazların herhangi bir arızası sonunda ciddi hasarlar oluşabilir. Ve bunun sonucunda da bilimin ilerlemesi yavaşlayabilir mesela Kozmos'ta yazılanlarda Astrolojiye olan ciddiyet 1000 yıl kadar bilimin gelişmesine önlemişti. Ama bu sefer ne yazık ki bu bizim seçimimiz değil.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Gombe Şempanze Savaşı:
Gombe Şempanze Savaşı: "Maymunlar Cehennemi" Gerçek Oldu!
Oppenheimer: Ben Şimdi, Dünyaların Yok Edicisi Olan Ölüm Oldum!
Oppenheimer: Ben Şimdi, Dünyaların Yok Edicisi Olan Ölüm Oldum!
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Arabada/Gemide Neden Mideniz Bulanıyor (Araç Tutuyor)?
Arabada/Gemide Neden Mideniz Bulanıyor (Araç Tutuyor)?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close