Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sude Demir
Üye
1

James Webb Uzay Teleskobu dünya dışı yaşamı nasıl tespit edebilir?

Yaşam potansiyeli olan gezegenleri gözlemlersek, ışığının bize ulaşma süresinden dolayı aslında geçmiş halini göreceğimizi biliyoruz. Yani o gezegende şu an yaşam olsaydı bile aslında geçmiş halini göreceğimiz için bunu farketmezdik. Durum böyleyken James Webb Uzay Teleskobuyla dünya dışı yaşamı tespit etmeyi nasıl planlıyorlar?
251 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
210K UP
Astrofizik meraklısı...

Öncelikle bu kadar uzaklarda, dünya dışı yaşam değil, dünya dışı akıllı yaşam yani medeniyetler arıyoruz. Aradığımız medeniyetler de belli bir seviyenin üzerinde olmalı, örneğin bronz çağındaki bir medeniyetin varlığını bile fark edemeyiz. Yani teknolojilerinin verdiği yapay etkileri atmosferlerinden veya uydularından anlayabilmeliyiz. Sadece yaşamın varlığını (bitkiler, hayvanlar veya bakteriler vb.) bu kadar uzaktan fark edebilecek enstrümanlara henüz sahip değiliz.

Dünya dışı akıllı yaşam arayışımız radyo teleskoplarının icadından beri devam ediyor. Aynı sorun o zamanda vardı. Mesafenin etkileri. Baktığımız mesafeler o kadar uzak ki, ışıkları bize gelene kadar belki de medeniyetleri hatta, güneş sistemleri bile yok olmuş olabilir. Ama bu bizim için önem arz etmiyor. Bir zamanlar orada olduklarını bilmek bize yeterli. Amacımız bulmak. İletişime geçmek değil.

Bize en yakın galaksi, Andromeda'dır. Yaklaşık 2,54 milyon ışık yılı uzaklıkta. Diyelim ki, orada bir medeniyet keşfettik, buradan bir sinyal göndersek "selam" diye, ışık hızında yol alan sinyal yaklaşık 2,54 milyon yıl sonra onlara ulaşırdı. Oradan cevap gelmesi yine bir o kadar sürerdir. Yani 5 milyon yıl aralıklı bir diyalog çok saçma olacağından, onları bulsak bile sadece izlemek ile yetiniriz.

Tüm Reklamları Kapat

JWST ise, yıllardır radyo teleskoplarının yaptığı işin aynısı yapıyor aslında, tek farkı, ışık spektrumundan faydalanması.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close