Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Laçın Vəlizadə
Üye 2 Haziran 2023
5

İzole bir sistemin entropisinin azalması gerekmez mi?

Entropi bir cismin uzay-zamana saçtığı enerjinin ölçüsüdür. Bir cisim etrafa enerji saçtığında sıcaklığı azalır ve dolayısıyla onu oluşturan atomlar daha yavaş hareket ederler ve daha düzenli olurlar. Bu durumda izole bir sistemin entropisinin azalması gerekmez mi? Suyun donması entropinin azalması gerektiğinin açık örneği değil mi?
288 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 3 Haziran 2023

Entorpi istatistiki (olasılık dağılımına bağlı) bir kavram olarak açıklanır. Bu da entropi kavramını da göreli bir duruma getirir. Bir sistemin tek bir parçasını yada bütününü ele alarak entropi tanımlanabilir. Entropinin istatistiki olması bir sistemin veya şeyin düzenliliğinin ölçüsünün olasılıksal olarak o durumun veya kombinin olasılıksal olarak azlığına bağlı olarak tanımlanmasını gerektirir. Örneğin kitap sayfalarını savurun dağılsınlar. Sayfa sayılarının dağınık olduğu milyonlarca ihtimal varken sayfa numarasına göre sıralı olduğu tek bir ihtimal vardır. Bu da sayfa sayılarının ardışık sıralı olmasının bu örnekte (böyle bir sistemde) düşük entropili hale örnek olması demektir.

Kısacası entropi duruma göre bir sistemin bütününe etki eden faktörlere bakılarak tanımlanan istatistiki bir kavramdır. Sıcaklık azalması veya artması bu anlamda ortam şartlarına göre o sistem için değişken bir biçimde düşük veya yüksek entropili kabul edilebilir. Ayrıca sistemi hangi çevrede ve yerden (büyüklük ölçüsünden) ele aldığınız da önemli bir durumdur. Mesela tek bir tuğlanın entropisinden veya binanın tamamen entropisinden bu anlamda bahsedebiliriz. Yine benzer şekilde bir oda dolusu gazın (atom ve molekül dağılımı anlamında) entropisinden veya tek bir atomun entropisinden bahsedebiliriz. Örneğin oda içinde atomların tek bir bölgede toplanmasına göre heryere dağınık olması daha (düzensiz) yüksek entropili kabul edilir. Tek bir atomun veya maddenin enerjisinin azalması ise entropinin artması demektir. Ancak buradaki enerji sizin örneğinizdeki faz değişimi olan suyun buz haline geçmesinden daha öte bir durumdur. Evrenin genişlemesi ve zamanın entropik oku yüzünden madde ve atomlar kararlı bir yapı halinden zamanın akması ile kararsız olmaya doğru zorlanmış olurlar ve bu yolla enerji kaybetmiş olurlar. Zaman aktıkça maddeyi bir arada tutan mikroskopik atomik bağlar aşınır, yıpranır ve sonunda da madde dağılma eğilimine girer. Burada maddenin enerji kaybı E=mc2 formülündeki enerjinin kaybedilmesi ile muhtemelen açıklanabilir bir durumdur. Maddenin ısı alış verişi yapmasından çok daha içkin bir süreçtir bu ve zamana bağlı evrenin çok daha temel düzenine aittir bu aşınma, yıpranma, kopma, dağılma etkisi. Zaman herşeyi yener ve zaman bu anlamda yavaş yavaş uçtan uca koparttır, eksiltir herseyi ve etkisini gösterir. Evrende bu nedenle yalıtık veya zamandan izole bir durum yaratmak mümkün değildir. Bir şeyi zamandan korumak için ona veya sisteme sürekli aynı şartlarda tutmak için enerji takviye etmeniz gerekir. Ama bu bile yetmeyebilir çünkü mutlak soğuk yaratmak mümkün değildir çünkü sürekli devinen bir sistemde bizim en hassas cihazlarımız o şeyin sıcaklığını ölçerken evren bizden çok daha hassas küçüklüklerle işler. Bu da sizin ölçtüğünüz aralığın dışında da devinmemin aslında devam ediyor olması demektir.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close