Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Burak Aslan
Burak Aslan
100.6K UP
Üye 5 gün önce 1 Cevap
1

izafiyet teorisini El Kindi mi ortaya koydu?

Lise ders kitaplarından birisinde şöyle bir cümle geçiyor "Izafiyet teorisi, Einstein teorisi olarak bilinir oysa bu teori ilk defa islam filozofu Kindi tarafından ortaya konmuştur." Bu bilgi ne kadar doğru aklım almıyor 9. Yüzyılda nasıl izafiyeti ortaya koymuş olabilir?
429 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Tugay Çınar
Ufak bir araştırma yaptım 5 gün önce

Aslında, ufak bir araştırmayla El Kindi'nin gerçekten de tanrı hariç her şeyin, evrenin dahi göreceli olduğunu; mutlak olabilecek tek şeyin ise tanrı olduğunu gerçekten söylediğini öğrenebiliyoruz. Evet, El Kindi’nin 9. yüzyılda 'Tanrı dışındaki her şey görecelidir' demesi, dönemine göre muazzam bir felsefi derinliktir; buna itiraz edemeyiz. Fakat Kindi’nin 'izafiyeti', fiziksel bir teoriden ziyade bir 'kıyaslama mantığı'dır.

​Kindi özetle diyor ki: 'Bir dağ, bir taşa göre devasadır ama koca bir gezegenin yanında kum tanesi bile değildir.' Tabii ki zamanının ötesinde bir düşünce yapısı fakat bu mantıkla gidersek, ilk defa 'Hava bugün biraz serin' diyen kişiyi de termodinamiğin ve entropinin baba ismi olarak anmamız gerekir. Kindi’nin yaptığı şey, ontolojik bir perspektif sunarak evrenin sonluluğunu ve bir yaratıcıya muhtaç olduğunu kanıtlamaya çalışmaktır.

​Einstein’ın İzafiyet Teorisi ise 'Dağlar aslında büyüktür' kadar sığ bir şey değil; ışık hızının sabitliğinden, zamanın kütleçekimiyle nasıl bir sakız gibi esneyebileceğine, uzay-zamanın fiziksel bir doku gibi bükülmesine kadar giden devasa bir matematiksel canavardır. Kindi’nin felsefi 'görelilik' kavramını alıp, içinden Riemann geometrisini ve E=mc²’yi çıkartamayız.

Tüm Reklamları Kapat

​Kindi bir filozoftu ve kendi sahasında bir dehaydı. Fakat felsefi bir sezgiyi, modern fiziğin en karmaşık teorisiyle aynı kefeye koyup 'Aslında biz bulmuştuk' demek, hem Kindi’nin felsefesine hakarettir hem de bilimin bin yıllık emeğine karşı biraz fazla 'iyimser' bir yaklaşımdır. Kısacası; her göreceli diyen Einstein olsaydı, herkesin tuttuğu kendine sözünü bulana nobel fizik ödülünü verebilirdik. 😄Aslında, ufak bir araştırmayla El Kindi'nin gerçekten de tanrı hariç her şeyin, evrenin dahi göreceli olduğunu; mutlak olabilecek tek şeyin ise tanrı olduğunu gerçekten söylediğini öğrenebiliyoruz. Evet, El Kindi’nin 9. yüzyılda 'Tanrı dışındaki her şey görecelidir' demesi, dönemine göre muazzam bir felsefi derinliktir; buna itiraz edemeyiz. Fakat Kindi’nin 'izafiyeti', fiziksel bir teoriden ziyade bir 'kıyaslama mantığı'dır.

​Kindi özetle diyor ki: 'Bir dağ, bir taşa göre devasadır ama koca bir gezegenin yanında kum tanesi bile değildir.' Tabii ki zamanının ötesinde bir düşünce yapısı fakat bu mantıkla gidersek, ilk defa 'Hava bugün biraz serin' diyen kişiyi de termodinamiğin ve entropinin baba ismi olarak anmamız gerekir. Kindi’nin yaptığı şey, ontolojik bir perspektif sunarak evrenin sonluluğunu ve bir yaratıcıya muhtaç olduğunu kanıtlamaya çalışmaktır.

​Einstein’ın İzafiyet Teorisi ise 'Dağlar aslında büyüktür' kadar sığ bir şey değil; ışık hızının sabitliğinden, zamanın kütleçekimiyle nasıl bir sakız gibi esneyebileceğine, uzay-zamanın fiziksel bir doku gibi bükülmesine kadar giden devasa bir matematiksel canavardır. Kindi’nin felsefi 'görelilik' kavramını alıp, içinden Riemann geometrisini ve E=mc²’yi çıkartamayız.

​Kindi bir filozoftu ve kendi sahasında bir dehaydı. Fakat felsefi bir sezgiyi, modern fiziğin en karmaşık teorisiyle aynı kefeye koyup 'Aslında biz bulmuştuk' demek, hem Kindi’nin felsefesine hakarettir hem de bilimin bin yıllık emeğine karşı biraz fazla 'iyimser' bir yaklaşımdır. Kısacası; her göreceli diyen Einstein olsaydı, herkesin tuttuğu kendine sözünü bulana nobel fizik ödülünü verebilirdik. 😄

Bu arada Kindi zamanın göreceli olduğunu da söylemiştir fakat Kindi’nin bunu söylemesinin altındaki asıl niyet, zamanın bir başlangıcı olması gerektiğini, dolayısıyla evrenin sonradan yaratıldığını ispatlamaktır. Yani onun derdi aslında fizik değil, teolojik bir 'sonluluk' kanıtıdır. Einstein ise zamanın akış hızının gözlemcinin hızına bağlı olarak değiştiğini, yani zamanın bizzat kendisinin fiziksel bir doku gibi esnediğini (zaman genişlemesi) ispatlamıştır. Biri 'zamanın bir başı ve sonu vardır' diyerek sınır çizerken, diğeri 'zaman elastiktir' diyerek onun doğasını yeniden tanımlar. Arada sadece yüzyıllar değil, devasa bir paradigma farkı da vardır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close