Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Beyaz Ateş
Beyaz Ateş
31K UP
Üye 24 Ağustos 2023 1 Cevap
1

İzafiyet teorisinde cisimin kendisi mi yoksa görüntüsü mü mü kısalır?

292 görüntülenme
İzafiyet teorisinde cisimin kendisi mi yoksa görüntüsü mü mü kısalır?
İzafiyet teorisinde cisimin kendisi mi yoksa görüntüsü mü mü kısalır?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gizem Çetin
Gizem Çetin
119K UP
Elektrik Elektronik Mühendisi 24 Ağustos 2023

İzafiyet (görelilik) teorisinin püf noktası, boyutların ya da zamanın gözlemciye göre değişmesidir. Eğer durgun bir yerdeyseniz ve ışık hızına yakın hızda giden bir uzay gemisini gözlemliyorsanız, onun boyunun kısaldığını görürsünüz. Gerçekten kısalır.

İlkin, izafiyet etkisini yok sayabileceğimiz düşük hız koşullarında bir soru sorayım.

Soru: Otobanda 90 km/s hızla giden bir arabanın uzunluğunu, kronometre dışında bir aletiniz olmadan nasıl ölçersiniz?

Tüm Reklamları Kapat

Cevap: Arabanın önü bir tabelanın hizasına geldiği an kronometremi başlatırım. Arabanın arkası aynı tabelanın hizasına geldiği an kronometremi durdururum. Aradan geçen zamanda araba kendi uzunluğu kadar yol almıştır. Saatte 90 kilometre, saniyede 25 metre yol aldığı anlamına gelir. Eğer ben 0.1 saniye ölçmüşsem arabanın uzunluğu 2,5 metredir.

Şimdi aynı mantığı uzay gemisine uyarlayalım.

Soru: Işık hızının %60'ı hızla giden bir uzay gemisinin uzunluğunu hassas kronometre dışında bir aletiniz olmadan nasıl ölçersiniz?

Cevap: Lazer tutarım. Uzay gemisinin önü tam lazerin hizasına geldiği an kronometremi başlatırım. Uzay gemisinin arkası lazerle hizalandığında kronometreyi durdururum.

Tüm Reklamları Kapat

Diyelim ki saniyenin milyonda birini ölçtüm.

Işık hızı, saniyede yaklaşık 300 bin km (300 milyon metre) olduğuna göre, uzay gemisi 300 metre mi?

Evet dersem çuvallarım. :)

Bu ölçtüğüm 300 metre, uzay gemisinin kısalmış boyudur. Işık hızının %60'ında giden bir cismi durgun boyunun %80'inde görürüz. Uzay gemisi aslında (durgunken) 375 metredir.

Eğer cismin kendisi değil de sadece görüntüsü kısalsaydı ölçümümüzün sonunda tam boyunu bulurduk. Cismin kendisi kısalıyor. Tabii, daha önce dediğim gibi, bu kısalma durgun gözlemciye göredir.

Uzay gemisinin içinde onunla eş hızla giden biri herhangi bir kısalma algılamaz. Onun gerçekliğinde kısalma yoktur. O, uzay gemisini değil de dışarıdaki mesafeleri kısalmış olarak görür.

Gittiği doğrultuda boy kısalmasının olma sebebi hızın o doğrultuda olması ve izafiyet etkilerinin de o doğrultuda ortaya çıkmasıdır. Diğer doğrultularda hız yoktur, dolayısıyla herhangi bir şekilde boyut değişimi olmaz. Aynı şekilde yavaşladığında da boyu durgun haline yaklaşıyor çünkü izafiyet etkisi hızla birlikte azalıyor.

Kamu spotu: Uydulara ve uçaklara asla lazer tutmayın. Kazalara sebep olabilir.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close