Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

İzafiyet teorisi ile gezegenlerin birbirine uzaklığı arasında nasıl bir ilişki var?

Soru sığmadığı için görsel olarak paylaştım.
415 görüntülenme
İzafiyet teorisi ile gezegenlerin birbirine uzaklığı arasında nasıl bir ilişki var?
İzafiyet teorisi ile gezegenlerin birbirine uzaklığı arasında nasıl bir ilişki var?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Anıl Aybars Bağ
Diş Hekimiyim/bilimin ışığında düşünen, sorgulayan bir canlıyım

Merhabalar, ışık yılı,uzay-zamanda bir mesafeyi belirtmek için kullanılıyor.

Işığın hızı evrenin herhangi bir yerindeki gözlemcilerin konumuna göre değişmiyor çünkü bu teoriye göre evrenin alameti farikası bu kavram.Evreni de jölemsi kıvamda bir yapı olarak düşündüğümüzde ışık kavramı öyle ki 1 ışık yılı uzaktaki nesneler arasında en kısa gidebileceği , 4 boyutlu algısal bir alan hayal edebiliriz.

Bu jöle kıvamındaki(tasviri olarak) uzay-zaman boyutunda, yoğunluğu çok fazla olan ve bu alanlarda uzayı büken fenomenler var bizim güneşimiz, karadelikler,nötron yıldızları gibi .Aslında teorik olarak kütlesi olan her şey.

Tüm Reklamları Kapat

Kütlesi olan hiçbir şey ışık hızını geçemez demek, E=mc2 denklemine göre ,kütlesi olmayan hiç bir şey hiçbir kuvvetten etkilenmez anlamını çıkarmıyor çünkü fotonsal iletimde dalga şeklinde iletimden dolayı kütlemsi denemeyecek bir durumu var, bu da momentumunda değişim olabileceğini hesaplatabiliyor bize.(kuantum giriyor).Ama Einstein da bu büyük kütleli cisimlerin uzay-zamanı büktüğü için fotonun rotasını etkilediğini ortaya koyuyor.

Uzay-zamanda da bu zamansal algısında gerçeklik farkının oluşmasında, alanı etkileyen en büyük fenomenin, uzay-zaman kompleksinde bükülme yaratıp fotonun rotasını değiştirmesi ve bükmenin etkisi ile 4 boyutlu bir, devinim,ötelenme dengesinin hakim olduğu ,çöküntü ovasındaki nesnelerin konumuna göre zaman algısını çeşitlendirir.

Sizin sorunuzda ki gezegenden gelen ışık hep aynı uzaklıkta olacak tabi aradaki mesafemiz değişmediği sürece ama ikisine de portalla ışınlanma imkanınız olsa ve bir klonunuzu oraya gönderseniz, birinde 1 yıl yaşadağınızı diğerinde 5 yıl yaşarsınız.Aradaki mesafenin de değişme teorileri var hatta ışık spektrumlarındaki dobbler efektinden ölçebiliyorlar, ilginiz varsa okumanızı tavsiye ederim ..

164 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close