Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Abdullah Töre
Üye 26 Mart 2023 2 Cevap
1

İyi ve kötü gerçekten var mı, bunu insan mı yarattı?

Yani şöyle normal evrimsel süreçte hayvanlar yaşayıp giderken biz meydana geldik ve bazı şeylerde hüküm koyacak bilincimiz oluştu bunun sonucunda da kötü mü meydana geldi.Örneğin tekeri icat etti birisi ve bir kavga baş gösterdi diyelim.Kötülük bir nedenin sonucu ise insanlar mı başlattı bunu?
1,065 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Bedriye Arasan
İşsel bir deneyimim yok. Arştırmalarımdan akımda kalanlar 26 Mart 2023

Çoğu kez sosyal normallerde toplumca onaylanan eylemlere iyi, onaylanmayan Kara kötü denir.

Ahlâk neyin iyi neyin kötü olduğunu bize söyler. Ahlâki eylem, öncelikle irade ve seçimle ilgilidir. İradenin olmadığı yerde ahlaktan bahsedilemez. Eylemi niyet, süreç ve sonuç olarak ayırabiliriz. Bazı düşünürler niyeti ön planda tutar. Onlara göre iyi ve kötü davranışlar niyete bağlıdır. Niyeti iyi olan birinin davranışı kötülüğe sebep olsa dahi kötü olarak nitelendirilemez. Sonucum önemli olduğunu söyleyen düşünürler ise iyi ve kötüyü belirlemede niyetin değil davranışın sonucuna bakılması gerektiğini söylerler. Davranışın sonucu kötü ise davranış kötüdür. Bazı kişilere göre de din ahlaki kuralları belirler. Ahlâkın olduğu yerde irade de olduğu için özgürlük de olmalıdır. Temel olarak ahlak toplumda birlik ve beraberliği sağlar. İnsanların birbirine karşı tutum ve davranışlarını belirler. Özgürlük eğer ki ahlaki eylemi etkiliyor ise ne kadar özgürüz?

Temelde ahlaki irade özgürlüğü dörde ayrılır.

Tüm Reklamları Kapat

1-Determinizm

2-İndeterminizm

3-Otodeterminizm

4-Fatalizm

Tüm Reklamları Kapat

Peki bu düşünceler neleri savunur?

•Determinizm

Kişinin ahlaki seçimleri daha önce yaşadıkları olaylara bağlıdır. Şimdi eylemlerinde keyfilik yoktur çünkü kişi özgür değildir. Dolayısıyla bunun getirdiği sorumluluğa tam olarak sahip olunamayacağını söyler.

•İndeterminizm

Kişinin ahlaki kararlar verip eylemde bulunurken özgür olduğunu, ahlaki seçimlerin daha önceki yaşadıkları ile bir ilgisi olmadığını ve insanın akıl sayesinde mutlak bir seçim özgürlüğüne sahip olduğunu öne sürer.

•Otodeterminizm

İnsanları davranışlarını belirleyen ve yönlendiren birtakım etkiler vardır ancak bu özgürlüğünün olmadığı anlamına da gelmez. Bu görüş kişinin ahlaki anlamdaki kararlarını iradesi ve seçimleri ile kendisini oluşturduğunu ileri sürer.

•Fatalizm

Kaderinde olan her şeyin kişiler onu seçmiş olsun ya da olmasın onların başına geleceğini savunur. Kişinin geleceği belirlenmiş olduğu için Özgür iradeden de söz edilemez. Bu kadercilik anlayışı kabul edildiği zaman insanın ahlaki düşünüşü seçimleri ve eylemleri tümüyle anlamsızlaşır. Dolayısıyla yaptıklarından da sorumlu tutulamaz.

Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Umarım size bir şeyler katabilmişimdir.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye düşünüyorum 26 Mart 2023

Bu sorunun cevabi bilimin konusu değil ne yazıkki felsefenin ve başka branşların konusu.

nihayetinde ne kadar öğretilerde olsa kişisel görüşte biter sonuçda

çok kötü bir şeyi iyi olarak görenlerin bu duygularını genetik olarak aktarması bu eylem suç teşkil etsede idam hapis sürme gibi toplum kurallarından elenmemiş kişilerin olmasıda kuvvetle muhtemel.

Tüm Reklamları Kapat

edit zaten felsefe etiketiyle sorulmuş yada düzenlenmiş.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close