Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

İyi bir insan olup evreni ve hayatı anlamaya çalışmak ancak Tanrı hakkında kesin yargıda bulunmamak, ceza gerektirir mi?

Bir örnekle, ösym'nin hazırladığı sınava girmedik ve ösym de bizi tanımadı. Ancak iyi bir hayat için ösym'ye bağımlı olmak zorunda değiliz. Yeteneklerimize bakan işverenler var. Bu durumda aynı şey Tanrı için geçerli olabilir mi? (islam özelinde sorulmuştur)
481 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ufuk Derin
Agnostik

Bana kalırsa gerektirmemelidir. Evet, bazı Tanrı inançlarına göre Tanrı insanları ve evreni yarattı, ona "nimetler" verdi. (Hoş, aynı zamanda kötülük problemi de var ama onu geçelim. "Tanrı'nın vardır bir bildiği." diyelim. Aynı zamanda hem "kalp gözünü" kapatan hem de kapalı olduğu için yarattığını cezalandıran inançlar da var, ama onları da geçelim.)

Anlaşılması gereken en temel nokta şudur: Tanrı'nın insana nimetler vermesi, yaratması gibi düşünceler buna inananlara göre doğrudur. Ortada nesnel bir gerçeklik yoktur. Bazı inançlı kişiler, ortada sanki nesnel bir gerçek varmışçasına Tanrı için bir yargıda bulunmayan ya da Tanrı'ya inanmayanların "Tanrı'nın yarattığını bildikleri halde inanmadıklarını" sanmaktadır. Ancak Tanrı'ya inanan kişilerin de inanmadıkları durumlar mevcuttur. Bu durumda o kişiler, inanmadıkları durumlara (Örneğin Uçan Spagetti Canavarı'na) nankörlük mü yapmış olmaktadır? Hayır. Ortada nesnel bir gerçeklik olmadığından ve o durumlara inanma ihtiyaçları da olmadığından ya inanmıyorlar (o olasılığa sığınmıyorlar) ya da o konu ile ilgili bir yargıda bulunmuyorlar. Sonsuz olasılık varken Tanrı'ya inanlar "sonsuz-1" tane olasılığa nankörlük yapmıyorsa bunun 1 fazlasını yapanlar da nankörlük yapmış olmaz.

Tanrı'ya inanmayanlar için de durum budur. Ortada ne bir nankörlük ne inkar ne unutkanlık vardır. Sadece sorgulamak ve şüphecilik vardır. Ortada nesnel bir gerçeklik, bir kanıt bile yokken sırf sorguluyor veya şüpheci diye birini cezalandıran bir Tanrı inancına inanıyorsanız bilemem ama böyle yapan sonsuz inanç olabilir. Hepsine inanmak zorundasınız. Ama aynı zamanda inanamazsınız da. Bunlar Pascal'ın kumarının açtığı sorunlar aynı zamanda. Bana göre bilinmeyen olasılıklar söz konusu olduğunda o olasılıklara inanmak veya inanmamak ceza sebebi olamaz.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Joseph Joestar
Konyalıyım

Hayır İslam'a göre bu mümkün değildir. Varlıkların yaratılma amacı yaratıcılarını tanımalarıdır. Yaratıcılarını ne kadar iyi tanırlarsa o kadar var olma amaçlarını yerine getirmiş olurlar. Eğer imanlı değilse(ki imanın ne olduğu ve şartları bellidir) kişi ödüllendirecek bir şey yapmamış olur. İyi Allah emrettiği, Allah yaptığı, Allah hoş gördüğü için iyidir(Eşarilik) kötü ise Allah lanet ettiği, yasakladığı ve hoş görmediği için kötüdür. Her şeyin ölçüsü Allah'tır. Allah'ı tanımamak veya başka bir şeyi Allah ile bir tutmak aşağılık bir davranıştır. Aslında layıkını bulmuş olur.

Bunun dışına çıkan ekoller vardır ama İslam'da ana akım Sunni itikadi mezheplerinin ve fıkhi mezheplerin ortak görüşü bunlardır.

Ha Allah'ın iyi gördüğü davranışları yapan imansızlar diğer imansızlardan tam tersi durumda da imanlılar diğer imanlılardan farklı muamele görür. Ancak dediğimiz gibi İslam'ın insandan beklentisi Allah'ı, vahiyi tanımak, tanıtmak ve uygulamaktır. Buna hizmet etmeyen işler gereksiz veyahut zararlıdır. Gene diyorum Mutezile'de farklı, Şia'da farklı anlayışlar olabilir. Bu dediklerim sadece ana akım Sunni İslam için geçerli.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mekalid Menar
Mekalid Menar
16K UP
Physician
Orijinal Soru: Tanrı'yı var sayarsak onun yarattıklarından yaralanan bir insanın ona şükür ve ibadet etmemesi onu nankör yapar mı ve ceza gerektirir mi?

Ceza gerektirir mi öncelikle ondan geçelim..

Çünkü iyi insan olmak hepsinin üstündedir..

İyi insan olmak en büyük hedef ve gayedır. .

Tüm Reklamları Kapat

Peki iyi insan;

Kendine iyilik yapanı,ihsan edeni, ikramda bulunanı unutabilir mi..teşekkür dahi etmez mi..

Öyle ise o iyi insan kendisini yoktan yaratıp insan yapan,ve onun sadece midesi için binler çeşit gıdalar yaratan ve ona ikram ve ihsanda bulunan ve daima ona şefkat ve merhametini gösteren Yaratanını unutabilir mi?

Ona sevgisini,teşekkürünü ortaya koymak için ibadet etmek istemez mi..

Tüm Reklamları Kapat

Hem o iyi insan hayatta zorluklarla karşılaştığı zaman kendisine yardım edecek sonsuz bir kudret sahibini aramaz mı..

Hem o iyi insan bütün iyilik yaptığı kişilerin sonsuza kadar mutlu olmaları için hepimizi sonsuza kadar yaşatacak olan Ebedi olan Yaratıcısını merak etmez mi..

İşte o iyi insan her şeyden önce bütün iyiliklerin hakiki sahibini tanımak ve O'na dost olmak elbette ister..

Eğer o iyi insan kendine sonsuz iyilik yapan Yaratıcısını unutur ve evreni boş ve sahipsiz görürse en büyük kötülüğü işlemiş olur..

Çünkü kendinin ve evrenin hakiki sahibini inkar ettiği için dehşetli cezaya mustehak olur..

Evrende insanın yararlandığı şeylerin sınırı yok.

Ama bu sorunuz için örnek olarak insanın ağzındaki dili düşünelim.

Ne kadar çeşit tat alabilir?

Adeta evrende ne kadar çeşit varsa o kadar..

İşte yiyeceklerin sınırsız çeşidini düşünelim.

Tüm Reklamları Kapat

İşte insanın sadece bir dilini lezzetlendirmek için bu kadar sınırsız nimetleri ihsan eden bu evrenin sahibi elbette insandan bir beklediği var..

O da sizin ifade ettiğiniz gibi şükür ve ibadettir.

Eğer bunu yapmaz ise insan dehsetli bir nankörlük etmiş olacağı için cezaya müstehak olur.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close