Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

İslam Bizi Türklükten Kopardı mı?

280 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Börte Demir
Börte Demir
7K UP
Tarih okuyorum

Evet kopardı bir milletin millet olduğunu tanımlamak için diline genlerine ortaya çıktığı yere (coğrafya) ve dinine bakılır eski türklerle bizi karşılaştırırsak dil açısından islamın benimsenmesi ile yazarlarımız felsefecilerimiz edebiyatçılarımız ne varsa iran ve arap edebiyatını örnek alarak edebiyatımızı geliştirmiştir örneğin irandan alınan mesnevi türü[1] bu tür irandan bize geçti ve geçmesiyle beraber mesneviyi almak bir yana mesnevinin kendisini farsça tanımlamamız (örn beş mesneviye hamse dememiz yani farsça beş dememiz) olduğu gibi almamız dilimizin farslaşmasına neden oldu zamanında Atatürk ne kadar dilimizinden bunları çıkartıp tekrardan Türkleştirmeye çalışsa da hala zamanında edebiyatımızı kendimiz türk yönünden geliştirmeyip başkalarından aldığımız için bunları değiştiremiyoruz eğer genlere bakıcak olursak islamı benimsememiz ile özellikle orta doğu halklarıyla benzerliğimiz arttığı için daha çok kaynaştık islamdaki müslüman müslümanla olur kafasıyla ve arapçanın kutsal dil kabul edilmesiyle araplaşma oldu ortaya çıktığımız yer orta asya[2] ve biz şuanda orta doğudayız eğer arap ve fars etkisi olmamış olsaydı ve müslüman olmamış olsaydık anadolu avrupadan sayılabilirdi veya direkt ortadoğuya girmeyen fakat yine asyadan sayılan bir ülke de olabilirdik ve dine baktığımızda türk kökenli bir dine sahip değiliz kendi dinimizi bırakıp (Tengricilik[3]) arapların dinine geçmişiz bu durumda yine kendimize ait dini kaybetmişiz...

Kaynaklar

  1. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri. Mesnevi. Alındığı Tarih: 17 Kasım 2022. Alındığı Yer: Türk Edebiyatı | Arşiv Bağlantısı
  2. Türkiye Kültür Portalı. Türkler Ve Coğrafya. Alındığı Tarih: 17 Kasım 2022. Alındığı Yer: Kültür Portalı | Arşiv Bağlantısı
  3. KENAN YELKEN. Tengri̇ci̇li̇k Nedi̇r, Ne Deği̇ldi̇r ? | Gök Tanri | İyeler | Doğa |. (22 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2022. Alındığı Yer: KENAN YELKEN | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Sert
Ali Sert
60K UP
Türk Dili ve Edebiyatı okudu

Yıllardır tartışılan ve insanların dünya görüşü ve inançlarına göre yanıtın değiştiği bir soru. Bu tür konuların ve özellikle tarihi sorunsalların ne yazık ki objektif bir yanıtı olamaz. Türkiye'de tarihçiler ve edebiyatçılar genelde yanlıdır, subjektiftir ve ideolojiktir. Bu soruya da dindar çevreler kendi açılarında bakarak cevap verecek, daha seküler bir düşüncedeki çevreler daha farklı cevap verecektir. Objektif olabilmek için insani olmanın dışına çıkmak gerekir. Belki Türk olmayan bir bilim adamı bu konuları incelese objektif bir yorumda bulunabilir ama o insanın bile bilinç altının ve yetişme tarzının bu yorumuna etki etmeyeceğini kimse iddia edemez. Çünkü bu konu insanların kişiliğinde en önemli etkenler olan milliyetçilik ve inanç kapsamına girmektedir.

Konuyla ilgili düşüncelerimi yine de yazayım.

Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle İslam öncesi Türklerin yazılı eserleri yok gibi bir şey bazı yazıtlar bulundu o kadar. O dönemde sözlü edebiyat yaygın. Yazılı edebiyatla İslamla birlikte tanıştık ve önce Farsların edebiyat anlayışını sonra Araplarınkini taklit ettik. O dönemde bu olay çok tartışıldı ama Selçuklu tamamen Fars kültürüne angaje olmuş gibiydi. Tarihte Orhun yazıtlarına baktığımızda Türklerin Çin'le olan ilişkilerinde Çin içinde asimile olma aşamasına gelindiği görülüyor, kavimler göçü Avrupa Hun devleti içindeki Türk topluluklarının Avrupa'da benliklerini kaybetmeleri, İslamlaşma sonrası Fars ve Arap dil ve kültürüne kayma, Rusların 1850'li yıllarda başlayan Orta Asya devletlerinde kültürel ve ırksal dejenerasyonları sonuçları, Osmanlıda Batılılaşma tartışmaları gibi bir çok kültürel olay göz önünde bulundurulduğunda bir Türklerin çok kolay başka milletlere angaje olduğumuz anlaşılıyor. Türk coğrafyasında tarihte bir çok kez bu şekilde kültürel etkileşim meydana gelmiş. Yani konunun ne kültür açısında ne de dil açısından Türklerin İslam'la tanışmasıyla ilgisi yok. Bu tamamen kültürel etkileşimle ilgili. Türkçede sandığınızdan fazla Rumca, Ermenice, Süryanice gibi dillerden kelimeler var bu zamanında dilimize giren Türkçe sandığımız fakat aslen Çince, Moğolca olan kelimeler var. Bunlar günlük hayatta bu milletlerle etnik kaynaşmanın bir sonucu ve gayet normal. Kültür olarak da farklı değil bizim kendi kültürümüze ait bildiğimiz nice gelenek, görenek, yemek, düğün vs şu an kötü gözle bakılan milletlerden alınmış.

Dolayısıyla Tarihte gerçekleşmiş bu tür olayları tek bir değişkenle ele alıp yorumlamak yanlış ve yanlı anlamlar çıkarmaya sebep olacaktır ya da tam tersi yanlış ve yanlı yorum yapmak isteyenler olaylara tek yönlü bakıp kendi düşüncelerine, dinlerine, ideolojilerine koltuk değneği olma gayretine girecektir.[1]

Kaynaklar

  1. dergipark. Türkler Ve İslamlaşma. Alındığı Tarih: 17 Kasım 2022. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close