Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
2

İskeletleri tesadüfen mi buluyorsunuz?

Arkeolojiciler yaňi
503 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kadir Toykan Özdoğan
Paleogenetikle uğraşan Antropolog

Merhabalar,

Arkeolojik insan iskeletlerinin tesadüfen bulunduğu görülmüştür. Örneğin, ilk Neandertal kalıntıları Almanya'da madenciler tarafından bulunmuştur, bunun yanında görece yakın zamanda Denizli'de bulunan ilkin insan kemikleri, mermer ocağındaki bir işçi tarafından bulunmuştur.

Daha yaygın olarak gerçekleşen ise nereye bakılacağına o güne kadarki üretilmiş olan verilerin değerlendirilmesi sonucu, bilinçli bir şekilde arama yapılması yoluyla, insan kalıntılarına ulaşmaktır. Yani, o bölgenin, alanın veya mağaranın geçmişte insanlar tarafından mesken edilip edilmediğini gösteren kanıtlar incelenir. Bunlar, duruma veya döneme göre taş alet olabilir, takı veya diğer tip süs eşyaları olabilir, ocak kalıntıları olabilir, yerleşim kalıntıları olabilir veya o bölgenin şartlarını oldukça benzer bir yerde fosil keşfedilmiş olabilir. Kısacası, bir yerde insan iskeleti aramaya başlamadan önce orada daha önce insanın bulunmuş olduğundan emin olunur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konuda oldukça ilham verici (oldukça da masraflı) örnek bir çalışma ise Neandertal-Denisovan melezi olan Denny'nin bulunmasıdır. Rusya'daki Denisova mağarasında daha önce insan türlerine dair kalıntıların bulunduğu gösterilmişti. Fakat, bu mağarada ayrıca binlerce tanımlanamamış kemik parçası da bulunmaktaydı. Bilim insanları, burada insan türlerinden birine ait bir kemik bulabileceklerine güvendikleri için 2000 e yakın tanımlanamayan küçük kemik parçası üzerinde kolojen analizleri yaptılar. Sonuç olarak bir kemiğin, bir insan türüne ait olabileceğini tespit edip, DNA'sını dizilediler. Bu şekilde, Neandertal-Denisovan melezi olan Denny bulunmuş oldu.

Her ne kadar bazı iskeletler tesadüfen bulunabilse de, birçok iskeletin bulunması çok fazla emek ve bilgiye dayalı tahminlerle mümkün olmaktadır.

Umarım faydalı olmuştur!

306 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Keats. Neandertal Nedir? Kimdir? Neandertaller Hakkında Temel Bilgiler Ve Gerçekler.... (9 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. B. Baş. Anadolu’nun Bilinen İlk İnsanı: Denizli Adamı İnfografik. (13 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Arkeofili | Arşiv Bağlantısı
  3. K. T. Özdoğan. Antik İnsan Melezi: Anne Tarafı Neandertal, Baba Tarafı Denisovan. (22 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  4. S. Brown. (2016). Identification Of A New Hominin Bone From Denisova Cave, Siberia Using Collagen Fingerprinting And Mitochondrial Dna Analysis. Scientific Reports. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close