Sven Lagerbring, “Odin Türk kökenlidir ve İskandinavya’ya Orta Asya’dan gelmiştir” şeklinde bir tez ortaya atmıştır. Bu görüş, 18. yüzyılda Avrupalılar arasında yaygın olan “tüm halkların kökeni ya Truva’dır ya Orta Asya’dır” anlayışıyla da uyumludur.
Ancak Lagerbring’in bu düşüncesi:
Mitolojik Odin ile tarihsel göçleri karıştırması, Orta Çağ kroniklerine fazla güvenmesi nedeniyle akademik geçerliliğe ulaşamamıştır.
Türklerin bilinen büyük göç dalgaları kuzeye kadar ulaşmış, bazı Germen kavimlerle temasa geçmiştir. Dil, taktik ve kıyafet etkileri olmuştur. Bu izlerden yola çıkan bazı tarihçiler "böyle" düşünmüştür. Odin’in mitolojik anlatımlarda "Orta Asya’dan gelen büyük bir lider" gibi sunulması da etkilidir. Bazı kaynaklar Odin’in Sakalar ya da Massagetler ile ilişkili olduğunu iddia eder. Zamanında Türklerin Avrupa’daki etkisinin çok geniş oluşu da ayrı etki etmektedir. Macar kronikleri, Got efsaneleri, bazı İngiliz tarihçileri de Odin’in Türk kökenli olabileceğini ima etmiştir.
Fakat;
Bugünkü akademik tarihçilik, Odin'in bir mitolojik figür olduğunu ve onun gerçek bir tarihî şahsiyet gibi ele alınmasının bilimsel açıdan zayıf olduğunu belirtir. Ayrıca “Türk kökenli” demek, bugünkü siyasi Türk kimliğiyle karıştırılmamalı; kast edilen şey, daha geniş anlamda Orta Asya kültürüdür.
Kısaca;
Türk izleri vardır, ama Odin Türk değildir.
Kaynakça.[1][3][2][4]
Kaynaklar
- S. Lagerbring. (2023). Swea Rikes Historia: Ifrån De Äldsta Tider Til De Närwarande, Part 1 (Swedish Edition). ISBN: 9781021102089.
- G. Dumézil. (1973). Gods Of The Ancient Northmen (English And French Edition). ISBN: 9780520035072.
- W. Wagner. (1880). Asgard And The Gods: The Tales And Traditions Of Our Northern Ancestors, Forming A Complete Manual Of Norse Mythology. Fourth Edition. ISBN: 9783337125448.
- P. Heather. (2010). Empires And Barbarians: The Fall Of Rome And The Birth Of Europe. ISBN: 9780199735600. Yayınevi: Oxford University Press.