Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
🪐 ∞ 🛰
🪐 ∞ 🛰
10K UP
Üye 11 Ağustos 2 Cevap
3

Işınlanmanın sıradanlaştığı bir tarih olacak mı?

Çok ileri zamanlarda veya bu yüzyılın sonlarında insan ışınlanması yapılabilecek mi?
274 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Burak Türkay
Burak Türkay
56K UP
14 yaşında bir bilim özellikle fizik meraklısıyım. 11 Ağustos

Hayır hiçbir zaman olmayacak.Çünkü atomların konumu ve hızı Belirsizlik İlkesine göre belirlenemez.(Mikro boyutta ışınlanmalar vardır bunu belirtmeliyim.)

ama şimdi tam olarak açıklarsak:Görecelik kuramı hiçbir maddenin ışıktan hızlı gidemeyeceğini söyler.Yani kendinizi ışınlayabilseniz bile bu yolculuk zaman alırdı.Işığın Ay'a ulaşması yaklaşık bir saniye sürer.Fakat Dünya'da bu sorun olmaz.Çünkü Dünya'da maddeyi hareket ettirmek uzayda çok daha kolay ve hızlı.

Dünyada bir noktadan diğer bir noktaya insan ışınlayabilmek için çıkmamız gereken minimum hız olan ışık hızına çıkmak için ise enerjiye ihtiyaç duymaktayız.Bir science fiction yapımı olan Star Trek'te ışınlanma insanları temel bileşenlerine ayırıp başka bir yerde birleştirilerek gerçekleşiyor.Ve bu teknik olarak (insanları oldürmeden yapmak )imkansız.Ayrıca b u hiç ekonomik değil.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat kuantum ışınlaması diye bir şey var.Bu ışınlama insanı,hayvanı veya bir cismi değil BİLGİYİ ışınlar(teknik olarak).Bu teknoloji bize gelecekte daha güvenli şekillerde bilgi transferi yapmayı vaat ediyor. Örnek olarak her elektronun kütle, elektrik yükü vs. birbiri ile özdeş. Bu sebeple, bir elektronun düzenini diğerine kopyaladığımız zaman elektron ışınlanmış kabul ediliyor.[1][1]

Kaynaklar

  1. Matthew R. Francis. Işınlanmak Gerçekten Mümkün Mü?. (27 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 11 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Popular Science Türkiye | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Semih Peker
Semih Peker
70K UP
Konu üzerinde araştırmalarım var 11 Ağustos

Işınlanmanın sıradan bir teknoloji haline gelmesi, çok zor. Aslında Kuantum ışınlanma gibi bazı teknikler mevcut, ancak bunlar şu an için yalnızca bilgi veya kuantum durumlarını taşıyabiliyor. Bu teknolojinin şu anki haliyle, insan veya nesnelerin fiziksel olarak ışınlanması mümkün değil.

İnsan ışınlanmasının gerçekleşebilmesi için aşağıdaki sorunların çözülmesi gerekiyor:

1. Bir insanın her atomunun yerini ve durumunu eksiksiz olarak taramak, devasa bir veri miktarını depolamayı ve iletmeyi gerektirir. Aynı zamanda bu verilerin başka bir yerde kusursuz bir şekilde yeniden oluşturulması gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

2. İnsan vücudundaki her bir atomu ve onun kuantum durumunu tarayıp kaydetmek, günümüz teknolojisinin çok ötesinde bir bilgi işlem kapasitesi gerektirir.

3. Kuantum durumları aşırı hassastır ve bunların korunması zordur. Herhangi bir hata veya bozulma, ışınlama sürecinde ciddi problemlere yol açacaktır.

4. Işınlanmak için ışık hızında olmamız gerekir. Einstein'ın özel görelilik teorisine göre, ışık hızı evrende ulaşılabilecek en yüksek hızdır. Bu hızda hareket eden parçacıklar, örneğin fotonlar, kütlesizdir. Bu da, ışığın bu hıza ulaşabilmesinin nedenidir. Ancak, kütleli bir nesnenin ışık hızına ulaşması teorik olarak imkansızdır.[1]

5. Birde benim çok takıldığım birşey var. Işınlanma, kişinin aslında "aynı kişi" olarak yeniden mi oluşturulduğu yoksa bir tür kopyalama mı yapılıyor olduğunu da düşündürebilir. Bu da bence etik problemler doğurabilir.

Bu nedenlerle, en azından bu yüzyıl içinde insan ışınlanmasının mümkün hale gelmesi oldukça düşük bir ihtimal olarak değerlendirilebilir. Gelecek bilimde ve teknolojide radikal bir ilerleme kaydedilirse, belki çok uzak bir gelecekte bu tür bir teknoloji mümkün olabilir bunu bilemeyiz.

Kaynaklar

  1. C. Galfard. (2017). Evren Avucunda: Uzay, Zaman Ve Ötesine Olağanüstü Bir Yolculuk. ISBN: 9786051980027. Yayınevi: Domingo Yayınevi.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close