Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tunc T
Üye 1 Kasım 2022 1 Cevap
3

Işık yılı denilen mesafe değişken midir?

Işık bize ulaşana kadar daha çok mesafe kaydettiği için , x ışık yılı mesafede denilen bir yıldızın ışığı , aslında daha kısa süre önce yola çıktı ve yol uzadı. ( doğru anladıysam ) Bu durumda x ışık yılı mesafedeki yıldıza ışık hızında gidersek x yılda ulaşamayacağız ve bu mesafe de zamanla artacak. o zaman x ışık yılı mesafeler net değil midir?
242 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur 1 Kasım 2022

Işık yılı gibi terimler, kolay anlaşmak için kendi tanımladığımız ölçülerdir. Bu kavramları biz, kolay karşılaştırma yapmak için kullanıyoruz. Bu ölçülerin tanımları yapılmıştır ve ışığın değişen koşullarda hızının değişmesi, geçmişte 1 gün, ay, yılın farklı olması, ışığın yolunun uzaması ya da başka olaylar, bu ölçü tanımını değiştirmiyor. Eğer değiştirseydi, kolay anlaşmak için kendi tanımladığımız ışık yılı terimi işimizi daha da zorlaştırırdı. Bu da tercih edilmez. O yüzden kafanızı hiç karıştırmanıza gerek yok.

Tekrar üstünden geçecek olursak ışığın ya da yılın başka koşullarda hızının ya da mesafesinin değişmesine bakılmaz. Şu anki durumda yaptığımız şu anki tanımlara yönelik karşılaştırma için kullanılır. Bu tanımı anlamak için Uluslararası Astronomi Birliği'nin tanımına bakabiliriz:[1]

Işık yılı, ışığın bir Julian yılında boşlukta kat ettiği mesafeye eşittir. Bu, 9.460.730.472.580,8 km veya 63.241 astronomik birime denk gelir. Bir birimin tanımlanması genellikle ilk göründüğünden daha karmaşıktır. Birkaç farklı yıl türü olmasına rağmen, IAU aksi belirtilmedikçe bir yılı 365.25 gün (31.5576 milyon saniye) olarak kabul eder.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. IAU. Measuring The Universe: The Iau And Astronomical Units. Alındığı Tarih: 1 Kasım 2022. Alındığı Yer: International Astronomical Union | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close