Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Işık parçacık mı? dalga mı?

Çift yarık deneyinin anlayamadığım kısmı dedektör konulduğunda fotonun deseninin neden ve nasıl değiştiği ışık sadece dalga ise bu videoda her şey doğru mu
3,210 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Alcan
Ali Alcan
33K UP
Tıp Fakültesi Öğrencisi

Merhabalar. Işığın doğasını anlamak için yüzyıllardır bilim insanları çalışmalar yapmakta. Einstein, Newton, Max Planck, Thomas Young, Maxwell gibi birçok ünlü bilim insanı ışığın doğası hakkında araştırmalarda bulunmuştır.

Einstein fotoelektrik etki ile ışığın parçacık doğasını açıklamayı başarmıştır, aynı şekilde Newton; gerçekleştirdiği prizma deneyleri ile ışığın parçacıklardan oluştuğunu ileri sürmüştür.

1600'lü yıllarda ise Huygens ışığın doğasında dalga gibi davranmanın olduğunu deneylerle ispatlamaya çalıştı. Yarık deneylerinin ilk temelleri Huygens tarafından atılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Daha sonraları Thomas Young tarafından gerçekleştirilen çift yarık deneyi bizlere şunu söylemektedir: "Eğer ışık tamamen sıradan parçacıklardan oluşsaydı ve bu parçacıklar bir yarıktan geçirilip ekrana çarptırılsaydı, yarığın büyüklüğüne ve şekline bağlı bir desen görürdük. Halbuki, tek yarık deneyi gerçekleştirildiğinde, ekrandaki desen bir dağılma desenidir, ortada dar bir merkezi bant ve ona paralel olarak dizilmiş daha karanlık bantlar olarak görünür." Bu şekilde ışığın dalga doğası yapılan deneyler ile anlaşılmış oldu.

Sizin bahsettiğiniz gözlemci olup olmaması durumu ise oldukça ilginç bir durumdur. Foton, elektron gibi parçacıkların kuantum durumunun aynı anda farklı durumlarda olabilmesi anlamına gelen “Süperpozisyon” teoremine göre maddenin en küçük yapıtaşlarından biri olan elektronlar, parçacık fonksiyonlarını da dalga fonksiyonlarını da taşıyabiliyorlar. Biz onları izlemeye çalışırsak gerçekliğimize ayak uyduruyor ve parçacık davranışında bulunuyorlar. Fakat anlamaya çalışmazsak dalga gibi davranmaya devam ederek girişim deseni oluşturuyorlar.

Kuantum Fiziği'nin ve teknolojinin de gelişimiyle bu durumun neden ve nasıl gerçekleştiği hakkındaki soru işaretleri umarız çözülecektir.

1,204 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Işığım Doğası . (15 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 15 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Çift Yarık Deneyi . (15 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 15 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close