Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kara Kaplak
Kara Kaplak
1,750 UP
Üye
2

Işık nereye kadar gidebilir?

Mesela bir lazeri uzaktaki bir eve tuttuğumuz da görünüyor az daha uzaktaki bir evin binasına tutunca görülmüyor sebebi gözlerimiz mi yoksa ışık belirli bir mesafeden fazla gitmez mi?
288 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen

Lazer ışığını diğer ışık kaynaklarından ayıran bazı özellikler vardır. Lazeri temel anlamda, enerji ile uyarılmış foton tanecikleri olarak düşünebilirsiniz

-Tek dalga boyludur; ışık kaynağından çıkarken tüm fotonların aynı dalga boylarında olması sağlanır.

-Frekansları aynıdır; sadece dalga boyları değil, frekansları yani enerjileri de aynıdır.

Tüm Reklamları Kapat

-Dalga boyları aynı fazdadır; Işık demetleri kaynağından çıkarken dalgaların tepe ve çukur noktaları eş zamanlıdır. Bir foton taneciği tepe noktasında iken diğeri çukur noktasında değildir.

Yukarıda saydığımız üç nedenden dolayı lazerler oldukça güçlü enerji iletebilir. Çok kalın metalleri bile bu uyarılmış fotonlar sayesinde kesebilirsiniz.

Sizin gözlem yaptığınız basit lazer fenerlerinde fotonlar çok güçlü uyarılmış değildir, neticede basit bir kalem pil ile çalışıyorlar, dolayısı ile enerjilerini hızlıca kaybedip saçılmaları çok daha çabuk olabilir. Lazer kalemi ne kadar uzağa tutarsanız yansıyan yerde noktanın daha geniş olduğunu da gözlemlemeniz gerekir. Belli bir uzaklıktan sonra saçılmanın fazlalığı sonucu yansımayı göremeyebilirsiniz.

Fotonlar uzayda sonsuza kadar yol alabilir. Sizin lazer kaleminizden çıkan fotonlar da buna dahil. Tabi bunun için lazeri gökyüzüne tutmalısınız, herhangi bir yüzeye tutarsanız fotonların enerjileri emilir ve ısıya dönüşürler. Sonsuza kadar gitmeleri hep görünür ışık frekansında olacağı anlamına gelmez. Zamanla dalga boyları uzar, frekansları düşer ve kızılötesi ışıma halini alırlar. Bu noktada görünür olmaktan çıkarlar.

Son dönemde uzaya gönderilen James Webb teleskobu kızılötesi ışınları gözlem yeteneği sayesinde, evrenin ilk dönemlerinde oluşmuş yıldızların görüntülerini yakalayabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alaeddin Akkaya
Elektrik Mühendisiyim

Bu durum genellikle ışığın yayılma özellikleriyle ilgilidir. Işık, doğrudan bir kaynaktan uzaklaştıkça yayılma eğilimindedir ve bir mesafeden sonra belirgin bir şekilde zayıflayabilir. Bu, ışığın dağılma ve saçılma özelliklerinden kaynaklanır.

Lazer gibi odaklanmış bir ışık kaynağı, başlangıçta yoğun bir ışık huzmesi oluşturabilir ancak uzaklaştıkça bu huzme genişleyerek daha büyük bir alana yayılır. Bu nedenle, uzak bir noktaya lazer ışını gönderdiğinizde, ışık uzak mesafelerde daha geniş bir alana yayılır ve bu da ışığın gözle görünür düzeyde zayıflamasına neden olabilir.

Bu durum, uzak bir evin binasına lazer tuttuğunuzda ışığın o noktada daha az yoğun olmasına ve gözle görünür olmamasına sebep olabilir. Gözlerinizin yeteneği, uzaktaki bir noktadaki ışığı algılamakla ilgilidir ancak ışığın doğal olarak yayılma özelliği de bu durumu etkiler. Dolayısıyla, bu durumda ışığın belirli bir mesafeden sonra zayıflaması daha büyük etkendir[1][1][1][1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Alaaddin Akkaya. Işık Nedir. Alındığı Tarih: 30 Aralık 2023. Alındığı Yer: Silverled Aydınblatma | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close