Işık kütlesiz ise karadeliklerin olay ufkundan neden kaçamıyor?
Yoksa fotonların teknolojik imkanın henüz ölçemediği kadar küçük kütleleri mi var? Kütlesiz parçacıkların karadeliklerin kütleçekim alanına yakalanmaları kütle çekim kanununa aykırı değil mi?
Işık kütle çekiminden dolaylı yoldan etkilenir. Çünkü uzaydaki kara delik gibi kütlesi devasa olan nesneler bulundukları uzay-zamanı büker. Kara deliğe giden ışığın gittiği yolun kendisi eğik olduğu için için kütle çekiminden etkileniyormuş gibi görünür. Kara deliğin içine giren ışık geri çıkabileceği bir yol yoktur çünkü gidebileceği tüm yollar kara deliğin içine doğrudur[1]
Kaynaklar
Socratic.org. Why Light Can't Escape From A Blackhole If They Have No Mass? | Socratic. Alındığı Yer: Socratic.org
| Arşiv Bağlantısı
8 Haziran 2022Liseli bir astronomi meraklısı, bilim araştırmacısı
Kütleçekim kuvveti, iki kütleli cismin birbirini çekmesinden ibaret değildir. Newton fiziğinin aksine Einstein'in Genel Görelilik Teorisi'ne göre kütleçekim, uzay-zaman dokusunun bükülmesiyle ilgilidir. Işık da bükülen uzay-zaman dokusunu takip etmek zorundadır.
Örneğin aşağıdaki fotoğraftaki galaksinin etrafında oluşan ışık halkası, arka tarafında yer alan güçlü bir ışık kaynağından gelen ışınların galaksinin kütlesi etkisi altında bükülerek bir halka gibi görünmesinden dolayı oluşmaktadır. Bu olaya kütleçekimsel merceklenme adı verilir.
Kütleçekimsel merceklenmenin bize sağladığı bazı faydalar da vardır! Örneğin bir süper küme, arkasından gelen ışığı dev bir mercek gibi davranarak bize doğru odaklayacaktır. Yani, her süper küme aslında yüz milyonlarca ışık yılı çapında bir mercektir. Bu, insan aklının veya teknolojinin yapabileceğinden çok daha muazzam bir teleskop işlevi görür. Bizden onlarca milyar ışık yılı uzaktaki galaksilerin çok soluk ışıkları dev süper kümelerin etkisiyle kırınıma uğrayarak bize odaklanıyor ve dikkatlice baktığımızda bu çok uzak galaksileri “biraz deforme olsalar da” görebiliyoruz.[1]
Tüm Reklamları Kapat
Kaynaklar
Z.Emecan. Kütle Çekim Mercek Etkisi Ve Eğri Uzay - Kozmik Anafor. (22 Ekim 2018). Alındığı Yer: Kozmik Anafor
| Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
Orijinal Soru: Işık kütlesiz ise karadeliklerin olay ufkundan neden kaçamıyor?
Merhaba,
Einstein’ın görelilik teorisine göre; Newton’un iddia ettiğinin aksine, çekim kuvveti olarak adlandırılan yerçekimi/kütleçekim(gravity), aslında bir çekim kuvveti değildir. Newton’a göre kütlesi olan iki cisim birbirini çeker. Mesela boşlukta düz bir rotada, sabit hızda ilerleyen bir top, dünyanın kütle çekim kuvvetinden dolayı dünyaya doğru parabolik olarak eğrilir. Görelilik teorisi ise topun bu parabolik eğilmesinin, dünyanın kütlesinin uzay-zamanı “büktüğünden” eğriliğin kendisini ortaya çıkarmasından kaynaklandığını söyler. Yani ışığın kara delik tarafından soğurulması, fotonun kütle ya da enerjisinden kaynaklanmıyor. Kara deliğin de kütleli objeler gibi uzay-zamanı bozup adeta bir çukur oluşturup fotonun takip ettiği rotayı/yörüngeyi eğermişçesine değiştirmesinden kaynaklanıyor. Umarım yanlışsız anlatabilmişimdir.Kaynaktaki videoları izlemeni öneririm. E=mc^2 formülünün, momentumlu objeler için kullanılan devamı da var(+pc^2…)
Dan Burns. Gravity Visualized. Alındığı Tarih: 2 Kasım 2022. Alındığı Yer: YouTube
| Arşiv Bağlantısı
1
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Dış Sitelerde Paylaş
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Evrim Ağacı ile bilimi keşfetmeye 2024 yılında da devam edelim!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
2024'te de bilimin Türkiye'nin her köşesine ulaşmasına katkıda bulunun! Evrim Ağacı olarak, sizin desteğinizle bilim iletişimini daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Milyarderlerin, devletlerin veya uluslararası örgütlerin hiçbir desteği olmadan, neredeyse tamamen sizler gibi bilimseverler sayesinde ayakta duruyoruz. Siz de bu yolculuğun bir parçası olmak isterseniz, bize destek olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“İnsanın ancak kendini üstün görmeyi bir kenara bırakıp, içerisinden kademe kademe, bin bir zorluktan geçerek ve nice kayıplar vererek geldiği doğayı kucaklamayı öğrendiği zaman özgürleşeceğine ve ancak o zaman hayata daha geniş, daha kontrollü, daha ayakları yere basan bir açıyla bakacağını düşünüyorum.” Çağrı Mert Bakırcı
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).