Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Işık hızının özellikleri nelerdir?

Işık hızının geçilemez olma sebebi ve kendine has özelliklerini merak ediyorum.
207 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Poyraz Sıngın
fizik araştırmacısı

Merhabalar.

Bu soruya cevap verebilmek için Albert Einstein'ın o meşhur E=mc^2 denkleminden yardım alacağız. Aslında buraya yazmış bulunduğum denklem, durgun cisimlerin enerjisini hesaplarken kullanıldığından ve evrendeki her şey birbirine göre göreli harekette olduğundan yetersizdir. Denklemin düzeltilmiş hali E=ymc^2 şeklinde yazılır. Buradaki y Yunancadaki Gama harfini temsilen yazılmıştır. Gama harfi (bu durumda y) cismin hızını ışık hızıyla karşılaştırarak bir değer üreten Lorentz Fonksiyonudur. Bu fonksiyonun gerekliliği ve ispatı "tren düşünce deneyi" ile sağlanabilir. Fonksiyona göre cismin hızı ışık hızına yaklaştıkça limit kuralları gereği üretilen değer sonsuza yaklaşır. Bu durumda bir cisim ışık hızında (veya çok çok yakın hızlarda) hareket ediyorsa sonsuz enerjiye ihtiyacı vardır denilir. Termodinamik yasaları gereği (enerji vardan yok ve yoktan var edilemez) evrende sonsuz enerji bulunmadığından cisimler ışık hızında hareket edemez. Fark edilebileceği üzere yaptığımız işlem yalnızca kütleli cisimleri kapsar. Çünkü kullandığımız denklemdeki "m" cismin kütlesini ifade eder. Ancak kütlesiz "parçacıkların" momentumlarını ve enerjilerini (frekans vb.) karşılaştıran denklemler sayesinde mümkün olan en yüksek hızın saniyede 299.792.458 metre ile ışık hızı olduğu görülmüştür.

Bu hızın değerinin neden bahsedildiği şekilde olduğunu sorgulamak çekim kuvveti sabitinin neden bilinen değerinde sabit olduğunu sorgulamakla aynıdır ve biraz felsefeye kayar. Bulunan açıklamalardan bir tanesi yalnızca değerin öyle olduğunu savunur. Yani değer öyle olması gerektiği için öyledir. Başka bir açıklamaya göreyse değerler tesadüfi olarak uzayzaman dokusunun yapısına göre belirlenmiştir ve bizler değerler bu şekilde olduğu için buradayızdır. Yani değerler böyle olmasaydı şu an yaptığımız konuşmaları farklı yaşam formları yapıyor olabilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. Perakende. Işık Hızı Nedir? Işık Hızının Etkileri. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2024. Alındığı Yer: Aydem Perakende | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Naci Caner
Lise Son Sınıf Sayısal Öğrencisiyim

Kendi aklımda şu şekilde bir fikir geliştirdim: Işık hızı, aslında bir hız sınır levhasından ibarettir.

Örneğin, ortalama ara[1]çların 200 km/s hızla gittiğini varsayalım. Bu araçlar, bu ortalamanın altında hızla gidebilirler; ancak üstüne çıkamazlar. Bu durumu ışık hızıyla karşılaştırabiliriz.

Bir başka örnek olarak, yarış motorunu ele alalım. Yarış motorunu, normal bir araba gibi düşük hızda kullanmam mümkün değildir; sürekli olarak bir sınırın üzerinde gitmeliyim. Bu bağlamda ışık hızı, geçiş noktası gibi düşünülebilir. Yani bir eşik noktasıdır. Elbette, bu benim kişisel görüşüm. Bilimsel açıklamalar çok daha mantıklı ve temellidir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Naci Caner. (). Kişisel Görüş.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close