Diğer bir soruda diyelim ki x kişisi a noktasından b noktasına saniyede 100000 km hızla gidiyor. Işık, x kişisinin yanından geçerken gözlemci ışık hızını 200000 km/sn olarak mı yoksa 300000 km/sn olarak mı görür?
Işığın mutlak hızda olmasını şu örnekle size açıklayayım:
Siz ve bir arkadaşınız elinizde ışık kaynaklarıyla bir deney yapmak istediniz. Işık kaynakları ve bulunacağınız ortamı özdeş kabul edelim. Arkadaşınız bir arabayla saatte 120 km ile gidiyor siz ise duran bir sandelyede oturuyorsunuz. İkiniz de aynı anda ışık kaynaklarınızı açtınız. Bu durumda doğal olarak arkadaşımızın ışık kaynağından çıkan ışığın hızını ışık hızı + 120km/h diye düşünüp arakdaşınız elindeki ışık kaynağından çıkan ışığın daha hızlı olduğunu düşünebiliriz ama hayır olay asla böyle gerçekleşmez. Işığın hızı mutlaktır istersen 400km/h ile git ışığın hızı hep aynı olur yani mutlaktır.
Şimdi gelelim senin soruna ışık hızının mutlak olması demek farklı yoğunlukta maddelerde de hep aynı gidecek anlamı taşımaz çünkü ışığı bir tanecik olarak ele alırsak , yoğunluk arttıkça karşılaşacağı direnç artar ve hızı düşebilir. Dalga olarak ele alırsak da aynı elektromanyetik dalgalar gibi davranır ve havadan suya geçince kırılır ve böylelikle hızı azalır.
Umarım anlatabilmişimdir ama eğer hala soru işaretleri varsa kaynakta belirttiğim videoyu izlemeni öneririm tam bu soru için hazırlanmış bir video.
Işık hızı her ortamda sabittir. Ancka içinden geçtiği ortamın molekülleri ile etkileştiği için soğurulup yeniden yayınlanması söz konusudur. Bu yüzden genelde şiddetinde düşüş olur. Bu soğruma ve yeniden yayınlanma sırasında gecikmeler olur. Bu soğurulup yeniden yayınlanma süresi ve sıklığı cismin taneciklerinin yoğunluğuna ve özelliklerine göre değişir. Bu nedenle ışığın ortalama hzıı değişmiş olur ancak ışığın ani hızı hep aynıdır. Ortalama hız, ilk ve son konum arası uzaklık ile zamanın oranı olduğundan, bu gecikmeleri de hesaba katar. Şöyle düşünün: Düz bir yola çıktınız. Aaracınızın hız ibresi hep aynı değeri gösterse de arada durup benzin aldınız. Ancak varış yerinize gittiğinizde o gecikmeye göre hızınızı hesaplarsanız o hız göstergesindeki hzıdan düşük çıkar.
Işık hızı her ortamda sabit midir ? Kısa cevap evet .Detaylandırmak gerekirse ışık her ortamda sabit hızla gider ama biz onu,içinden geçtiği yol uzatıldığı zaman daha yavaş gidiyormuş gibi görürüz.Örneğin su buharını düşünelim.Su buharının tanecikler arasındaki boşluğu oldukça fazladır. Bu yüzden ışık su buharının içinden geçerken suya göre daha hızlıymış gibi algılayabiliriz. Ne yazık ki algılarımız bizi bu durumda aldatır.Bu,ışığın gittiği mesafe ile alakalıdır.Oldukça basit anlatım umarım anlaşılmıştır.