Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
8

Işık hızının aksi yönüne doğru belli bir hızla gitsek ışıktan ışık hızında uzaklaşmış olmuyor muyuz?

1,200 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Enes Ayaz
Enes Ayaz
2,726 UP
Elektrik muhendisiyim

Benim teorime göre; foton gibi kuantalar zaman kavramının dışında oldukları için hiçbir zaman kavramının içinden ölçüm yapılamaz çünkü çift yarık deneyindeki gibi zamanın içinden ölçülen fotonlar dalga formundan parçacık formuna dönüşür. Aslında ölçüm yaptığımız sırada bir nevi fotona şu saat şu dakika şu saniye şu noktada bulun ki seni ölçe bileyim yani belirsizlik ilkesine karşı çıkıyoruz. Buda fotonları zamanın içine alıyor.Bu sorunun cevabı şu şekilde verilebilir eğer sende zamanın ve uzayın dışında böyle bir deney yaparsan foton gittiği yönde ışık hızında gider sen de gittiğin yönden ışık hızında gidersin çünkü uzayın dışında hareket olduğu için herhangi bir referans noktası olamayacağından ikinizin hızı ışık hızında olur ancak. Uzayın dışında dediğim şey şudur fotonlar uzayı hiçbir şekilde bükemezler aslında fotonlar uzayın içinde olduğu şeyin içinde hareket ederler. Yani uzayın içinde hareket etselerdi azda olsa uzayı bükerlerdi.

neyse benim teorim böyle doğru mu yanlış mı ben de bilmiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. E. Ayaz. Çift Yarık Deneyi. (10 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Işık hızı, diğer hızlar gibi bir hız değil. Işık hızına yakın hızlarda Newtonyen bağıl hız formüllerini kullanamazsınız; Lorentz faktörünü de devreye sokmanız gerekiyor.[1] Ayrıca görelilik teorisi çerçevesinde ışık hızının en özel taraflarından biri, hangi gözlemci tarafından ne koşulda gözlenirse gözlensin (ki bu koşullara istenilen yönde her türlü hareket dahil), her zaman ışık hızında gitmek zorunda olması.[2] Yani ışık hızından istediğiniz hızla uzaklaşın, ışık hızı yine ışık hızında gözükecek.

Ama şu var, ışık hızından hızlı gidiyormuş gibi gözüken durumlar var. Bunun için lokal olmayan mesafeler gerekiyor. Mesela birbirinden yeterince uzak galaksiler, birbirlerinden sanki ışık hızından daha hızlı uzaklaşıyormuş gibi gözüküyorlar. Ama bu, tamamen görüntüde bir durum; gerçekte her iki galaksi de saniyede en fazla birkaç bin kilometre hızla gidiyor. Ama aralarındaki mesafe o kadar uzun ki, uzay-zaman dokusunun genişlemesi nedeniyle birbirlerinden ışık hızından daha hızlı uzaklaşıyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. C. Vandrevala. The Low Speed Limit Of The Lorentz Factor. Alındığı Tarih: 11 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Cupcake Physics | Arşiv Bağlantısı
  2. Ohio State University. Lecture 31: Special Relativity. Alındığı Tarih: 11 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Ohio State University | Arşiv Bağlantısı
60
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Darwin Darwins
Okur

Referans noktasına göre değişir. Görecelidir.

Eğer referans noktasını kendimiz olarak alırsak yani biz gözlemci olursak

Tüm Reklamları Kapat

Bağıl hız = Gözlenenin hızı – gözleyenin hızı formülünden:[1]

Işık hızı-(-60)= ışık hızı+60 olur. Ve böylelikle ışık hızından hızlı gitmiş görünürüz.

Kaynaklar

  1. F. Dersi. Bağıl Hareket Ve Bağıl Hız Nedir? Örnek Sorular Ve Çözümleri - Fizik Dersi. (9 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 11 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Fizik Dersi | Arşiv Bağlantısı
9
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Hindistan'ın Ay'da İşi Ne?
Hindistan'ın Ay'da İşi Ne?
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde "Jetlag" Hisseder mi? | Arılarda İnsan Gibi Zaman Algısı
Su Altına Daldığınızda Neden
Su Altına Daldığınızda Neden "Huzur" Hissediyorsunuz?
Erken Ölüm Riskinizi Şimdi Test Edin!
Erken Ölüm Riskinizi Şimdi Test Edin!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close