Merhabalar.
Sorunuza bahsettiğiniz senaryoyu analiz ederek başlamak isterim. Işık hızının boşluktaki değeri 299.792.458 m/s'dir. Bu hızın %98,78'i yaklaşık 296.134.990 m/s'dir. Eğer cisim bu hıza karşı belirttiğiniz şekilde dayanıklıysa (yani parçalanmıyorsa, yanmıyorsa vb.) senaryoyu bu açıdan incelememize gerek yoktur. Dolayısıyla işin mühendislik kısmı yerine biraz daha teorik fizik kısmının üzerinde duracağız.
İlk olarak, "uzay gemimizin" kütleli olduğunu varsaymak zorundayız. Zira yok saydığımız kütle azalması ve sürtünme gibi etkiler cismimizin kütleli olduğunu kanıtlamaktadır. Ayrıca kütlesiz bir parçacık da boşlukta yüksek ihtimalle ışık hızında seyredecektir. Dolayısıyla gemimizin belli bir kütleye sahip olduğunu düşünüyorum. Şimdi gelin gemimizi ivmelendirmeden önce bilindik bir fizik yasası olan E=mc^2 denklemi üzerinde duralım. Bu denklem durgun durumdaki cisimlerin enerjisini tanımladığından ve gemimiz hareketli olduğu için güncellenmiş E=ymc^2 versiyonunu kullanacağız. Buradaki "y" Yunan dilinde "Gama" harfini temsilen kullanılmıştır ve Lorentz Dönüşümünü ifade etmektedir. Lorentz Dönüşümü (bundan sonra kısaca ld), söz konusu cismin hızını ışık hızıyla karşılaştırarak bir değer üreten bir nevi fonksiyon görevi görür. Ld'nin kanıtlanması ve gerekliliği tren düşünce deneyi ile gerçekleştirilir. Ld'ye göre söz konusu cismin hızı, ışık hızına ne kadar yaklaşırsa üretilen değer de o ölçüde büyür. Ancak bu hız ışık hızına yaklaştığında limit kuralları gereği değer sonsuza yaklaşır. Dolayısıyla kütleye sahip bir cisim, ışık hızında veya ona yakın hızlarda hareket etmek istiyorsa sonsuz miktarda enerji kullanmalıdır. Termodinamik yasaları gereği (enerji vardan yok, yoktan var edilemez) evrende bu miktarda enerji bulunmayacağından bu imkansızdır.
Şimdi senaryomuza geri dönelim. Cismimizi böyle bir hızdan sonra ivmelendirmek için bize gereken enerji miktarı gitgide sonsuza yaklaşacağından ve bu hızlara bile ulaşmak bizler için mümkün olmayacağından böyle bir senaryo gerçekleşemez kabul edilir. Mühendislik problemlerimizi hallettiğimizi düşünürsek dahi gemimizi ivmelendiremeyiz. Bunun sebebi de yine evrende sonsuz miktarda enerji bulunmamasıdır. Yani gemimizi belli ölçeklerde ivmelendirebilsek dahi ivmenin gücü sürekli azalacak ve en sonunda gemi sabit bir hıza ulaşacaktır. Ancak tabii bu sadece teorik bir bakış açısıdır. Pratikte ne bu hızlara çıkacak kadar enerjiyi (şimdilik) kullanabilirsiniz ne de durmadan roketi besleyecek ve onu bu hızlara çıkaracak enerjiyi elde edebilirsiniz.