Öncelikle ışık hızının nasıl yavaşladığını açıklamak gerekir. Einstein Göreleliğinden bildiğimiz üzere ışık hızı her referans çerçevesi için aslında sabittir, fakat bu ışığı yavaşlatma deneyleri sanki Einstein'ı ihlal ediyor gibi görünüyor ancak işin aslı öyle değil. Işık(a dalgası diyelim) maddesel bir ortama girdiği zaman ortamda bulunan yüklü parçacıklar ile etkileşir. Bu etkileşme sonucu yüklü parçacıklar bir başka dalga(b dalgası diyelim) daha oluşturur. Oluşan dalga ile ışık süperpoze olarak üst üste binerler ve bildiğimiz sinüzoidal dalga formundan başka bir forma sahip yeni dalga oluşur. Yani a ve b dalgaları birleşirler. A ve b nin birleşmiş haline ise c dalgası diyelim.
C dalgası iki temel faktöre sahip olur. Birisi grup hızı denilen dalgada oluşan pulse'ların hızı, diğeri ise faz hızı denilen ışık hızı. Ortam içindeki ışığın hızı aslında değişmemektedir fakat c dalgasının birbirini sönümlememiş(görünebilir) olan kısmının hızı yani grup hızı(veya sinyal elektroniğinde bilgiyi taşıyan kısım) yavaşlamaktadır.
Kısacası aslında attığın makalede yapılan şey fotonunun ilerleme hızını yavaşlatmak değil. Işığın dalga özelliğini kullanarak görünür kısmının yavaşlatılmasını sağlamak. Aynı şeyi ışık harici elektromanyetik dalgalarda da yapıyoruz ve evet bu fenomen haberleşme teknolojilerinde işimize yarıyor.
Kaynaklar
- ThatsMaths. Waves Packed In Envelopes. (26 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 20 Ekim 2022. Alındığı Yer: ThatsMaths | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Group Velocity. (7 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 20 Ekim 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı