Bilim camiasında yaygın kanı varsayım olarak ışık hızını aşmayı başarsak bile elde edeceğimiz şey geçmişe dönmek olamazdı.
Ki bunu çok düşünmeye gerek yok, düşünülmesi gereken asıl şey kütleli bir cismi ışık hızına ulaştırmak. Işık kütlesiz olduğu için bu hıza ulaşabilmekte yaydığımız radyo dalgalarıda buna dahil. Ancak herhangi kütlesi olan bir nesneyi ışık hızına ulaştırmak için teoride sonsuz bir enerji kaynağı gerekmekte.
Ve evrenimizin sonsuz olmadığını düşününce, kütleli bir cismin ışık hızına ulaşması imkansız bir paradoksa dönüyor. Ama yinede umudumuzu kaybetmeye gerek yok; ışık hızında gidemesek bile ışık hızına yaklaştığımızda zaman algımız değişir, en azından öyle olmalı değil mi?
Zaman ve mekan biraz kişisel bir algı, örneğin iddia doğrultusunda kara deliğe düşen iki insan olsa onlar için zamanda bir değişme yaşanmaz, ancak kara deliğin dışında olanlar için milyonlarca yıl geçmiş olabilir içerdekiler içinse birkaç dakika olmuş olabilir.
Kısacası zamanla uğraşmayı başarsak bile; kendimizi geçmişe götürüp görünür kılabilmek şu an bilim açısından imkansız bir olasılık.
Kaynaklar
- BBC. Zamanda Yolculuk Mümkün Mü?. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2024. Alındığı Yer: bbc | Arşiv Bağlantısı
- .. Geçmişe Dönmek Ve Zamanda Yolculuk Mümkün Mü?. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2024. Alındığı Yer: Astrafizik | Arşiv Bağlantısı
- James Gleick. Time Travel: A Brief History.
- John Barrett, Adrian Kent, et al. Zamanda Yolculuk: Tarihi, Felsefesi Ve Fiziği.