Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berat Aslan
1 Haziran 2023 Üye
0

Işık hızından daha hızlı bir şey bulunabilir mi? Bulunursa nasıl yöntemlerle bulunur?

290 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
1 Haziran 2023 Fizik Hakkında Bilgili Biri

Işık hızından daha hızlı bir şey bulunabilir mi sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Bazı fizikçiler, ışıktan hızlı hareket eden hipotetik parçacıklar olan takyonların varlığını öne sürmüşlerdir. Ancak bunların varlığına dair herhangi bir deneysel kanıt yoktur. Ayrıca ışıktan hızlı hareket eden bir şeyin nedensellik ilkesini ihlal edeceği ve paradokslara yol açacağı düşünülmektedir.

Işık hızından daha hızlı bir şey bulunursa nasıl yöntemlerle bulunur sorusunun da net bir cevabı yoktur. Ancak bazı teorik yöntemler önerilmiştir. Bunlardan biri, uzayzamanın bükülmesiyle kısa yollar oluşturmak ve böylece ışık hızını aşmadan çok uzak mesafeleri kat etmektir. Bu yöntemle oluşturulabilecek kısa yollar arasında Alcubierre aracı ve solucan delikleri sayılabilir. Ancak bu yöntemlerin fiziksel olarak mümkün olup olmadığı belirsizdir.

Başka bir yöntem ise, ışığın boşlukta sabit olan hızından daha yavaş hareket ettiği ortamlarda, ışıktan daha hızlı hareket eden parçacıklar üretmektir. Bu parçacıklar, Çerenkov radyasyonu adı verilen mavi bir ışık yayarak ortamdan çıkarlar. Bu yöntemle üretilen parçacıkların ışık hızını aştığı söylenemez, çünkü onlar sadece ortam içindeki ışığın hızını aşarlar. Boşlukta ise ışık hızına yaklaştıkça enerjileri artar ve kütleleri sonsuzluğa gider.

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
1 Haziran 2023 Uzay Bilimleri Takipçisi

Işık hızından daha hızlı olduğu düşünülen parçacıklar vardır. Genel Görelilik ışık hızından daha hızlı ve zamandan bağımsız hareket edebilen sanal parçacıkların var olabileceğini söyler, bu parçacıklara takyonlar denilmiştir.

Ancak günümüz bilim teknolojisi bu farazi parçacıkları tespit edebilme yeteneğinden çok uzaktır.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close