Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Özgür Bayrakdar
Üye 18 Şubat 2024 3 Cevap
8

ışık hızında giden kütlesiz bir parçacığın momentumundan bahsedilebilir mi? birbirine ışık hızıyla çarpan parçacıkların momentumu nasıl hesaplanır?

Kütlesiz cismin momentumu olur mu? 2)evet ise, birbirine ışık hızı ile yaklaşan iki parçacık birbirine göre hızları yine ışık hızı olur. momentum hesaplanırken, iki cisim ışık hızı ile birbirine çarpmış gibi mi hesaplanır? yoksa biri diğerine ışık hızı ile çarpıyormuş gibi mi? Son olarak ışık hızının 99% sinde giden kütleli iki cisimde bu hesap ?
998 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ahmet Temiz
Ahmet Temiz
127K UP
Fizik meraklısı 25 Şubat 2024

İşlem için Einstein'ın meşhur denklemini tam hâliyle kullanabiliriz.[1] Burada toplam enerji, momentum, durağan kütle, ise ışık hızıdır. Momentumu olmayan bir parçacık için daha yaygın bilinen şekline sadeleşir.

Foton gibi kütlesiz () bir parçacık için denklem şeklinde sadeleşir.

Işık hızında hareket eden parçacıklar için referans çerçevesinden bahsedilemez. Çünkü her parçacık kendi referans çerçevesinde durağan (hızı ) hâldedir ve kütlesiz parçacıklar her referans çerçevesinde sabit ve nedenselliğin hızı () ile hareket eder.[1] Doğal olarak bir fotonun referans çerçevesine göre, fotona göre veya fotonun gözünden gibi söylemlerde bulunmak (fotonun hızı hiçbir referans çerçevesinde olamayacağından) mümkün değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir diğer konu ise çarpışma konusu. Parçacık fiziğinde çarpışma diye bir şey yoktur. Etkileşim vardır. Fotonların birbiri ile etkileşimi kısmı bu yazıyı çok uzatır fakat hesaplama için enerjinin korunumu ve yukarıdaki formül göz önünde bulundurulursa toplam enerji momentumun toplamı şeklinde olacaktır. Yani etkileşim sonucu ortada hâlâ iki parçacık var ise ve birisi momentum kaybetti ise diğeri de aynı miktarda kazanmıştır.

Kütlesi olan parçacıkların momentumunu hesaplarken formülünü kullanabiliriz. Buradaki Lorentz faktörü[2], durağan kütle, ise hareket hızı. Normalde değeri çok küçük olduğundan formülde bu kısmı çok umursamıyoruz. Fakat hız ışık hızına yaklaştıkça bu faktörün etkisi kayda değer miktara ulaşıyor. Işık hızının %99'u için bu değer şeklinde. Doğal olarak parçacığın momentumu durağan kütle ve hızın çarpımının 7 katı kadar hesaplanır.

Not: ve formüllerini birlikte kullanarak en baştaki formülü elde etmek de mümkün.

Kaynaklar

  1. Albert Einstein. (2001). Relativity: The Special And The General Theory. ISBN: 9780415253840. Yayınevi: Routledge. sf: 176.
  2. J. R. Forshaw, et al. (2009). Dynamics And Relativity. ISBN: 9780470014608. Yayınevi: Wiley. sf: 352.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Deniz Altan Uğur
bilimsever 25 Şubat 2024

Kütlesiz cisimlerin de momentumları vardır. Ama bu momentumların hesaplanma şekli klasik fizikte alıştığımız gibi kütle ve hızın çarpımı şeklinde bulunamaz. Kütlesi bulunmayan kuantum fiziği nesnelerinin momentumlarını hesaplamak için planck sabiti (h) ve o cismin dalga frekansının çarpımıyla bulunur.

p burada momentumu,f harfine benzer sembol frekansı, h harfine benzer sembol planck sabitini temsil ediyor.
p burada momentumu,f harfine benzer sembol frekansı, h harfine benzer sembol planck sabitini temsil ediyor.

Ve bir cisimin kütlesi olduğu halde ışık hızının %99'u gibi bir seviyeye ulaştıysa o durumda cismin kütlesi aynı kalsa da hissedilen kütlesi hızından dolayı artmaktadır ve buna da rölativistik (yazımı yanlış olabilir.) kütle denilmektedir.

mrel relativistik kütleyi, m durgun haldeki kütleyi, v hızı ve c ışık hızını temsil etmektedir.
mrel relativistik kütleyi, m durgun haldeki kütleyi, v hızı ve c ışık hızını temsil etmektedir.

Bu durumda cismin kütlesi 7m yani orijinal halindekinin 7 katı olur ve momentum hesabı da bununla birlikte yapılır.

Tüm Reklamları Kapat

umarım yardımcı olabilmişimdir.[1]

Kaynaklar

  1. çağrı mert bakırcı ve evrim ağacı kanalı. Işık Kütlesizse Neden Karadeliğin Kütleçekiminden Kaçamıyor?. Alındığı Tarih: 25 Şubat 2024. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Musa Emre Erenler
matematik öğretmenliği öğrencisiyim 24 Şubat 2024

Momentum kütle ve hızın çarpılması sonucu ulaştığımız vektörel bir büyüklüktür dolayısıyla kütlesi olmayan bir parçacığın momentumundan bahsedemeyiz, eğer ışık sızında giden parçacıkların bir momentumu olsaydı sadece ışık tutarak nesneleri hareket ettirebilirdik.[1][1]

Kaynaklar

  1. Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri. İtme Ve Momentum. Yayınevi: Ankara üniversitesi.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close