Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Işık hızında düşen bir iğne Dünya'ya ne kadar zarar verir?

952 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Simge Görgüç
Simge Görgüç
217K UP
Fen lisesi öğrencisi

Işık hızında düşen bir nesnenin Dünya'ya ne kadar zarar vereceğiyle ilgili kesin bir yanıt vermek mümkün değildir. Bu tür bir senaryo gerçek dünyadaki fiziksel yasaların ötesine geçmektedir ve pratikte gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu nedenle, bu senaryo hakkında somut bir bilgi veya değerlendirme yapmak doğru değildir. Ancak, hipotetik olarak bu senaryoyu ele alırsak etkisi büyük olur Çünkü ışık hızında giden bir cismin kinetik enerjisi çok büyük olur ve şunuda belirtmek isterim ki ışık hızında hareket eden bir nesnenin sürtünme ve ısı kaybı gibi etkileri bu senaryoda ele alınamaz çünkü bu durum mevcut fiziksel yasaların dışındadır. bundan dolayı etkisisinin büyük olacağı muhtemeldir ve bu tür bir senaryo gerçekci değildir ve fiziksel sınırın ötesine geçmektedir iyi günler.

Kaynaklar

  1. encazip. Işık Hızı Nedir? Işık Hızı Ile İlgili Bilgiler. Alındığı Tarih: 3 Haziran 2023. Alındığı Yer: encazip | Arşiv Bağlantısı
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dr Mario
Dr Mario
8K UP
Bilgi sahibi

Işık hızında düşen bir iğnenin Dünya'ya verdiği zararın büyüklüğü, iğnenin kütlesi ve hızının yanı sıra çarptığı noktadaki etkisiyle değişir. Ancak, ışık hızında seyahat etmek, şu anda bilinen fiziksel prensiplere göre mümkün değildir.

Işık hızında seyahat etmek için bir cismin kütlesinin sıfır olması gerekmektedir, yani bu durumda iğnenin de kütlesinin sıfır olması gerekir ki bu pratikte mümkün değildir. Ayrıca, ışık hızına yaklaşan bir cisim çok yüksek enerjilere ve momentumlara sahip olur.

Hadi varsayım olarak ışık hızında düşen bir iğnenin Dünya'ya çarptığını düşünelim, bu durumda son derece yıkıcı bir etkiyle sonuçlanacaktır. Işık hızında hareket eden bir cismin kinetik enerjisi olağanüstü derecede yüksek olacağından, Dünya'ya çarptığında büyük bir patlama ve tahribat ortaya çıkabilir. Bu patlama, çarpışmanın etkisine, iğnenin kütlesine ve hızına bağlı olarak farklılık gösterecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Örnek vermek gerekirse;

Ortalama bir iğnenin kütlesi yaklaşık 1 gram veya 0,001 kg civarındadır.

Gezegenimizin kütlesi muazzam bir 5.9 x 10^24 kg.

İğne ışık hızında veya yaklaşık 300.000.000 m/s hızla hareket ediyor .

Tüm Reklamları Kapat

Dünya çok daha düşük bir hızla hareket ediyor, 30.000 m/s .

Ve momentumun korunumunu kullanırsanız, ikisi arasında kelimenin tam anlamıyla hiçbir tepki olmadığını göreceksiniz .

Ancak görelilikle, bir nesne ışık hızına yaklaşırken, momentumu da sonsuza yaklaşır.

Bu nedenle, ışık hızındaki parçacığın çarptığı nesnenin kütlesi veya hızı önemli değildir, sonsuz momentuma sahip olduğundan, çarpışma büyük bir kinetik enerji kaybına neden olacaktır .

Ve çarpışmanın etkisiyle birleşen böyle bir kinetik enerji dalgası muhtemelen gezegenimizi ve üzerindeki tüm yaşamı yok edecektir .

Ancak, tekrar söylemem gerekir ki, ışık hızında seyahat etmek ve böyle bir senaryo gerçekleştirmek, şu anda bilinen fizik kurallarına göre mümkün değildir ve bilimsel anlamda gerçekçi bir senaryo değildir. Bu nedenle, ışık hızında düşen bir iğnenin Dünya'ya verdiği zarar konusunda gerçekçi bir değerlendirme yapmak mümkün değildir.

Kaynaklar

  1. Stephen Mann. If A Light Emitting Object Is Traveling At The Speed Of Light, Will The Light Being Emitted Travel Faster Than The Speed Of Light?. Alındığı Tarih: 9 Haziran 2023. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlyas Korkmaz
Araştırmacı

Bunu anlamak için klasik fizikten yararlanamayız, cisim ışık hızına yaklaştığında kütlesi sonsuzluğa doğru yol alır ifadesi doğru değildir çünkü cisim ışık hızına yaklaştıkça cisme ne olacağını klasik fizik denklemlerine göre ölçemeyiz bunun nedeni cisim bu noktada klasik fizik denklemleri ile öngörülebileceğinden daha farklı davranmaya başlar, burada hesaba göreliliği katmak durumunda kalırız, cismin sadece kütlesini değil aynı zamanda momentum değerini denkleme katmamız gerekir ama elimizde Kuantum kütle çekim kuramı olmadığı için momentumun dinamiklerinin ne olabileceğini bilmiyoruz.

Bu yüzden geriye bu soru üzerinde bilim-kurgu fantazileri yapmak kalıyor.... Hayal gücüme dayanarak şunu söyleyebilirim ki cisim ve onu oluşturan tüm moleküler yapı aynı oranda ışık hızına ulaşsa bile cismin kimyasal bağları giderek zayıflar ve cisim atomlarına ayrılır çünkü atomlar arası elektrostatik çekim kuvveti elektronlar ışık hızını geçemeyeceği için beklenen doğrultuda hareket edemeyerek bozulur. Bu hızda nötronlar da kararsız davranacağı için cisimdeki radyoaktivite düzeyi artar, kontrolsüz fisyonlar meydana gelerek cisim patlar.

Diğer bir fantazimde şu, cisim ışık hızına ulaştığında kuarkların tek başlarına olamamaları kuralı bozuluyor, ortaya kararsız kuarklar meydana geliyor, kuarklar da bir şekilde fotonların ya da fotonları da meydana getiren daha temel bazı parçacıkların bilinmeyen bir enerji ile meydana gelen elektromanyetik bir alana hapsolmuş hali aslında... Bu parçalanma süreci de cismi ışık hızına ulaştığında direkt olarak yüksek dalga boyuna sahip yeni bir ışığa dönüştürüyor...[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Kozan Demircan. Işik Hizina Yaklaşirken Kütle Artar Mi?. (10 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Kozan Demican Blog | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close