Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Deniz Uzunoğlu
Üye 24 Mart 2021 1 Cevap
2

Işık hızına yaklaştıkça zamanın yavaşlaması ışığın kaynaktan dışa doğru giden yönüyle de ilgili midir?

Işık hızının saniyede 300.000 km hızla yol aldığını ve o hıza eriştiğinde zamanın duracağını biliyoruz ama sonuçta ışık da zaman harcıyor, örn;10bin ışık yılı öteden gelen bir foton için 10 bin yıl geçti. Burada aslında iki sorum var, 1 ışık hızına ulaşan bir foton için zaman tamamen durur mu? 2 ışık hızına yaklaştıkça örneğin 150.000km/s zamanın yavaşlaması ışığın yönüyle de ilgili mi?
857 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi 24 Mart 2021

Bu tipte sorular sıkça sorulur ve tek nedeni özel göreliliğin ilkelerinin doğru anlaşılmamış olması. Tek bir zaman kavramından söz edildiğinde bu problem ortaya çıkıyor. Ne demek istiyorum? Göreli kelimesi zaten bir kıyası içeriyor, bu nedenle iki tane zaman olmak zorunda. Bunlardan biri sabit duran gözlemci için geçen zaman, diğeri hareketli olan nesne için geçen zaman. Hareketli olan nesne için daha az zaman geçerken, sabit olan için daha uzun zaman geçiyor. Örnekle açıklayacak olursak, ikizler paradoksu ele alınabilir.

Aynı yaştaki iki ikizden birini ışık hızına yakın bir hızda bir yere gönderirseniz, geri geldiğinde Dünya'da kalan ikizini kendinden yaşlı bulacaktır. Dolayısıyla hangi referans sisteminden ölçüm yaptığınız önemlidir. İki olay da aynı anda başlar aynı anda biter ama tecrübe ettikleri zaman farklıdır. Fakat ışık hızına yakın hızda seyahat eden ikiz, zamanı yine aynı deneyimler, bir fark hissetmez. Dolayısıyla karşılaştırma yapana kadar bunu anlamazsınız bile. Evet ışık hızına yaklaştıkça zaman kısalıyor, fakat sonsuza kadar kısalıyor. Lakin kendi içerisinde her şey aynı şekilde yavaşladığı için, yine zamanı deneyimliyor. Kaldı ki zamanın var olmadığı bir nokta olsaydı, zamanla ilgili bir problemi düşünmek de manasız olurdu.

Sorunun diğer kısmı ise vektörlerle ilgili. Hız, vektörel bir niceliktir yani bir yönü vardır. Dolayısıyla yapılan hesaplar da birbirlerine yakınlaşma ve uzaklaşmayı hesaba katmayı gerekiyor. Lakin yöne bir bağımlılık yok, yani şu yönde giderken zaman yavaşlıyor ama öbür yönde daha az gibi bir durum söz konusu değil. Aşağıya detaylı bir yazı ekliyorum.

Tüm Reklamları Kapat

204 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E. C. Karanfil. Özel Görelilik: Uzunluk Büzülmesi Ve Müonlar. (24 Mart 2021). Alındığı Tarih: 24 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close