Işık hızına yaklaştıkça kütle mi artar, yoksa momentum mu? Momentum açısından değerlendirmeye çalışalım. Düşük hızlarda mükemmel çalışan bir formülümüz var , fakat hız aşırı yükselirse Lorentz Direnci olarak bildiğimiz karşı bir kuvvet devreye girmeye başlar ve denkleme eklenmesi gerekir (son sembolün adı gama). Lorentz Direnci'ne göre hız ışık hızına yaklaştıkça gama sonsuza ulaşır, sonuç olarak momentum değeri de sonsuz olur. O halde "bir cismin ışık hızına yaklaşması kütlesini değil momentumunu artırır" diyebiliriz veya diyebilir miyiz?
Sorun şu ki momentum ve kütle arasında da bir ilişki var, ya da öyle görünüyor. Bunu açıklamaya çalışalım.
Einstein momentumun korunumu yasasından yola çıkarak, bu korunan değerin yüksek hızlarda bir maliyeti olacağını öne sürmüştür. Bu durumda formüle, yüksek hızlarda zaman genişlemesinden kaynaklanan durumun eklenmesi gerekir, yani hızın ışık hızı ile karşılaştırılması gerekir. O halde aşağıdaki formül yazılabilir (bu fizikçiler arasında, özellikle parçacık fiziği ile uğraşan arasında hala tartışılan bir konudur). Şaşırtıcı bir şekilde karekök içerisindeki değer ile aynı değeri verir. Veya vermesi gerekir.
Artık formülü kısaltıp göreli kütle, durağan kütle ve hız ilişkisine bakabiliriz. "v" değerlerini sadeleştirelim. m0 =durağan kütle olsun. Küçük bir örnek yapacak olursak; Işık hızının %99 kadarı ile giden 1 kg bir cisim düşünelim. "v" yerine 0,99 yazabiliriz, yani ışık hızı cinsinden 0,99c2 /c2 olur. 1-0,99= 0,01, cisme 1 kg dediğimize göre 1/0,01=100 yani görece kütle yaklaşık 100 kg olmuştur diyebiliriz.