Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mert Takıl
Mert Takıl
7K UP
Üye
4

Işık hızına ulaşırsak zaman bizim için durur. O zaman ışık hızını da aşma gibi bir durumda geçmişe mi gideriz?

Biliyorum ışık hızı aşılamaz ama teorik olarak böyle bir şey mümkün mü?
1,020 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Arda Yıldız
Arda Yıldız
18K UP
Üniversite öğrencisi

Einstein'ın Özel Görelilik Teorisi'ne göre, ışık hızına yaklaşan bir nesnenin zamanı yavaşlar ve nesne daha kısalır. Bu, "zaman dilatasyonu" ve "uzunluk kontraksiyonu" olarak adlandırılır. Teorik olarak, eğer bir nesne tam olarak ışık hızında hareket ederse, zaman durur ve nesne sıfır uzunluğa sahip olur. Ancak bu noktada, sonsuz enerjiye ihtiyaç duyulduğu düşünülüyor ve bu nedenle pratikte ışık hızında hareket etmek mümkün değil. Şimdi, ışık hızını aşma durumuna gelirsek, burada teorik düşünce daha da karmaşıklaşır. Işık hızını aşmak, fizik kanunlarını ihlal eder ve şu anki bilimsel anlayışımıza göre mümkün değildir. Eğer teorik olarak ışık hızını aşabilseydik, dediğin gibi zamanda yolculuk gibi bir durum ortaya çıkabilirdi. Ancak bu konuda kesin bir şey söylemek zor, çünkü mevcut fizik teorileri böyle bir durumu açıklamaya yetmiyor. Bazı bilim insanları, "kısa devre" gibi kavramlarla geçmişe yolculuğu düşünmüşlerdir. Örneğin, "kısa devre" teorisi, uzay-zamanın bükülerek başlangıç ve bitiş noktalarının birbirine yaklaştığı, böylece zamanda geriye gitmeyi sağlayabilecek bir yolculuk şeklinde ifade edilmiştir. Ancak bu tür kavramlar şu an sadece teorik düşüncelerdir ve henüz kanıtlanmamıştır. Sonuç olarak, ışık hızını aşarak geçmişe gitme fikri mükemmel olsa da, şu anki bilimsel anlayışımıza göre mümkün değil ve daha çok bilim kurgu alanında bir film konusu gibi. Ancak, bilim ve teknolojideki ilerlemelerle belki gelecekte bu konuda daha fazla bilgi edinebiliriz.[1][2]

Kaynaklar

  1. Anonim. Special Theory Of Relativity - Special And General Relativity - The Physics Of The Universe. Alındığı Tarih: 17 Nisan 2023. Alındığı Yer: physicsoftheuniverse | Arşiv Bağlantısı
  2. R. DiSalle. Space And Time: Inertial Frames. (30 Mart 2002). Alındığı Tarih: 17 Nisan 2023. Alındığı Yer: plato.stanford | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Göl
Ali Göl
23K UP
Amatör Astronom

bu hatali bir soru. zamanin olmadigi bir zamanda ne vardi, sonsuzlugun sonunda ne vardi gibi sorular bunlar. isik hizini asamazsiniz. 2+2'nin 4 ettigi bir evrende isik hizinin asilmasi mumkun degildir[1].

Kaynaklar

  1. Emrick Drake. Eğer Işık Hızını Geçersek Ne Olur?. Alındığı Tarih: 12 Nisan 2023. Alındığı Yer: Evrimagaci | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close