Aslında bu durum zaman genleşmesinin (İng: "time dilation") bir sonucudur. Sorunuza cevap vermeden önce şu ön bilgileri vereyim:
- Kütlesi olan hiçbir şey ışık hızına erişemez çünkü cismi ışık hızına ulaştırmak için sınırsız enerjiye ihtiyacımız vardır ki bu da imkansız demek ile eşdeğerdir. Dolayısıyla "madde" ile kast ettiğiniz kütleli bir cisim ise böyle bir cisim zaten ışık hızına ulaşamaz.
- Kütlesiz her cisim ışık hızında gitmek zorundadır. Örneğin, ışık yani fotonlar kütlesiz oldukları için ışık hızında giderler. Işık hızında giden bir cismin referans sisteminden bahsedemeyiz çünkü matematiksel olarak ışık hızında giden bir gözlemci için Lorentz dönüşümü sağlayamayız. Dolayısıyla ışık hızında gidersek evren nasıl görünür diye sormak aslında anlamsız bir sorudur. Öte yandan, ışık hızına yaklaştıkça diğer her şey bizim referans sistemimizde nasıl gözükür, diye sorabiliriz.
- Zaman genleşmesi: Cisimler bizim referans sistemimize göre ışık hızına yaklaştıkça cisimler için geçen sürenin daha yavaş aktığını gözlemleriz. Örneğin ben size göre ışık hızına yakın hızda gidiyorsam benim saatimin, sizin saatinizden daha yavaş tik-taklıyor olduğunu ölçersiniz. Öte yandan benim referans sistemimde hareket eden ben değil, sizsinizdir. Ben duruyorumdur ama siz ışık hızına yakın hızda gidiyorsunuz. Bundan ötürü benim referans sistemimde saati yavaşlayan ben değil sizsinidir.
Bu bilgiler ışığında sorunuzu cevaplamak gerekirse cisimler ışık hızına yaklaştıkça onlar için zamanın daha yavaş aktığını ölçeriz. Foton gibi ışık hızında giden cisimler için ise zamanın durduğunu söyleriz. Matematiksel olarak göstermek gerekirse. Cismin kendi zamanı ve bizim onu ölçtüğümüz zamanı arasındaki ilişki aşağıdaki denklem tarafından verili:
Tüm Reklamları Kapat
cismin kendi zamanı
cismin bizim ölçtüğümüz zamanı
cismin uzayda yer değiştirmesi
Işık hızında giden bir cisim için olduğundan ışık hızında giden cisim için geçen zaman da
Tüm Reklamları Kapat
olur, yani zaman durur.
311 görüntülenme