Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Gültekin
Yusuf Gültekin
3,296 UP
Üye
0

Işık hızına ulaşan bir madde neden zamanda ilerlemez?

Işık hızında zamanın neden geçemediğini ve neden herşey değişirken ışık hızındaki maddenin aynı kaldığını açıklayabilir misiniz
546 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ege Özmeral
Ege Özmeral
156K UP
Fizik Mezunu / Evrim Ağacı Yazarı

Aslında bu durum zaman genleşmesinin (İng: "time dilation") bir sonucudur. Sorunuza cevap vermeden önce şu ön bilgileri vereyim:

  1. Kütlesi olan hiçbir şey ışık hızına erişemez çünkü cismi ışık hızına ulaştırmak için sınırsız enerjiye ihtiyacımız vardır ki bu da imkansız demek ile eşdeğerdir. Dolayısıyla "madde" ile kast ettiğiniz kütleli bir cisim ise böyle bir cisim zaten ışık hızına ulaşamaz.
  2. Kütlesiz her cisim ışık hızında gitmek zorundadır. Örneğin, ışık yani fotonlar kütlesiz oldukları için ışık hızında giderler. Işık hızında giden bir cismin referans sisteminden bahsedemeyiz çünkü matematiksel olarak ışık hızında giden bir gözlemci için Lorentz dönüşümü sağlayamayız. Dolayısıyla ışık hızında gidersek evren nasıl görünür diye sormak aslında anlamsız bir sorudur. Öte yandan, ışık hızına yaklaştıkça diğer her şey bizim referans sistemimizde nasıl gözükür, diye sorabiliriz.
  3. Zaman genleşmesi: Cisimler bizim referans sistemimize göre ışık hızına yaklaştıkça cisimler için geçen sürenin daha yavaş aktığını gözlemleriz. Örneğin ben size göre ışık hızına yakın hızda gidiyorsam benim saatimin, sizin saatinizden daha yavaş tik-taklıyor olduğunu ölçersiniz. Öte yandan benim referans sistemimde hareket eden ben değil, sizsinizdir. Ben duruyorumdur ama siz ışık hızına yakın hızda gidiyorsunuz. Bundan ötürü benim referans sistemimde saati yavaşlayan ben değil sizsinidir.

Bu bilgiler ışığında sorunuzu cevaplamak gerekirse cisimler ışık hızına yaklaştıkça onlar için zamanın daha yavaş aktığını ölçeriz. Foton gibi ışık hızında giden cisimler için ise zamanın durduğunu söyleriz. Matematiksel olarak göstermek gerekirse. Cismin kendi zamanı ve bizim onu ölçtüğümüz zamanı arasındaki ilişki aşağıdaki denklem tarafından verili:

Tüm Reklamları Kapat

cismin kendi zamanı

cismin bizim ölçtüğümüz zamanı

cismin uzayda yer değiştirmesi

Işık hızında giden bir cisim için olduğundan ışık hızında giden cisim için geçen zaman da

Tüm Reklamları Kapat

olur, yani zaman durur.

304 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close