Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Özgün Uçak
Üye 23 Eylül
2

ışık hızına çıkıldığında zamanın neden durduğunu biliyor muyuz acabağğ?

çizgisel hız arttıkça zaman algısındaki yavaşlamanın sebepleriyle ilgili fikirlerim var. fikirlerimi aktarmak ve mümkünse görüşlerinizi almal isterim.
398 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 24 Eylül

Einstein'ın Özel Görelilik teorisini anlayabilirsek; ışık hızına yakın hızlarda zaman genişlemesinin nedenini anlayabiliriz.

Einstein bu teorinin temelinde iki önermeyi çok akıllıca ortaya koydu.

1. Fizik yasaları tüm eylemsiz referans çerçevelerinde aynıdır

Tüm Reklamları Kapat

2. Işığın boşluktaki hızı tüm eylemsiz referans çerçevelerinde aynıdır.

Bu iki ifade bize ne anlatır? Biliyorsunuz 3 boyutlu bir evrende eylemlerimizi gerçekleştiririz. Oysa işin içinde aslında bir de zaman boyutu vardır. Eyleminizi gerçekleştirdiğinizde hızınızın aşırı uç noktalara gitmesi halinde bu 4. boyuttan, yani zaman akışından çalmış gibi oluyorsunuz. Işık hızına ulaşamazsınız ancak, ulaştığınızı farz edelim. Bu durumda eylemsiz kişi için siz bu zaman akışının tamamını çalmışsınızdır.

Bu kısma dikkat edelim, cümlemizi "eylemsiz kişi" olarak özellikle belirttik. Aslında ışık hızına yakın hareket eden, yani eylemli kişi için zamanın akışının algılanmasında hiç bir değişiklik yok. Işık hızına yaklaşan kişi kolundaki saate baktığında normal bir şekilde çalıştığını görür, kalbi her zamanki gibi dakikada 70-80 kere atar v.s. Peki kişi ışık hızına çıkmış olsun ve 10 yıl boyunca bu şekilde devam edip sonra hızı azalsın; uzaydaki kişinin, Dünya'da yaşayan gözlemcinin referans çerçevesinden 10 yıl boyunca zaman akışı sıfırken kendisi için 10 yıl geçmiştir. Bakın bu durumda bile uzaydaki kişinin zaman algısında bir değişiklik olmaz, o kişi için geçen zaman sadece sıfırdır ve bu algılanmaz. Yani her şey eylemsiz referans çerçevesine göre değişiklik gösteriyor. Zamanın genişlemesi; eylemsizin açısından eylemlinin durumudur. Yani eylemsiz kişi kendi açısından zamanı genişleyen eylemliyi bir şekilde izleyebilse; hareketlerinde anormal bir yavaşlama olduğunu, ışık hızına çıktıysa tamamen donduğunu gözlemler.

Bu duruma şöyle bir örnek verelim: Biliyorsunuz zaman genişlemesine neden olan şey sadece ışık hızı değildir. Kütleçekimsel zaman genişlemesi de söz konusudur. Bir karadeliğe düştüğünüzde sizin için zaman akmaz. Karadeliğin katrilyon x katrilyon (9 kere daha tekrar edelim) yıl sonra Hawking Işımasına göre karadeliğin buharlaştığını ve karadelikten kurtulduğunuzu hayal edin. Bu devasa süre sizin açınızdan sıfırdır ve karadeliğe girdiğiniz gibi çıktığınızı algılarsınız.[1]

Kaynaklar

  1. Christopher S. Baird. Why Is Time Frozen From Light's Perspective?. Alındığı Tarih: 24 Eylül 2024. Alındığı Yer: Science Questions with Surprising Answers | Arşiv Bağlantısı
9
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close