Işık hızı zamanın ilerleyişini etkiliyor çünkü İzafiyet Teorisi’ne göre uzay ve zaman birleşik bir yapı oluşturuyor. Zamanı bir vektör gibi düşünürsek ışık hızının limiti zamanın geçişini yavaşlatabilir.
Özel İzafiyet Teorisi’ne göre hareket eden bir gözlemcinin zamanı durağan bir gözlemciye göre daha yavaş geçer. Bu durumda ışık hızına yaklaşan bir nesne için zaman o nesne üzerindeki gözlemciler tarafından daha yavaş algılanır. Bu Lorentz dönüşümüyle matematiksel olarak ifade ediliyor.
Eğer zamanın hız vektörü 24 saat ise ama bir nesne ışık hızına yakın bir hızda hareket ediyorsa bu nesne için geçen 1 saniye, durağan bir gözlemci için 24 saatlik bir değişime karşılık gelebilir. Bu ifade teorik olarak doğru çünkü zamanın geçişi gözlemciye bağlıdır.
Yani ışık hızına yakın bir hızda hareket eden bir gözlemci için zamanın yavaşlaması evrendeki zaman algısını etkileyen bir durumdur. Sonuç olarak bu tür zaman genişlemesi,ışık hızının ve hareketin zaman üzerindeki etkisini anlamak için önemli bir unsurdur.[1][2]
Kaynaklar
- A. Einstein. Relativity: The Special And The General Theory. ISBN: 9780143039822.
- Bilimteknik. İzafiyet Teorisi | Bilim Teknik. Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: bilimtekniktubitak | Arşiv Bağlantısı