Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Pola
Ali Pola
54K UP
Üye 19 Ekim
1

Işık hızı zamanı nasıl etkiliyor?

İzafiyet teorisine göre uzay-zaman birleşikse , ve zamanıda 3 boyuttaki gibi bi vektör olarak alırsak 3 boyuttaki Işık hızı limiti zamanın ilerleyişini nasıl yavaşlatabiliyor? Zamanın hız vektörü 24 saat ise ama Işık hızına çok yakın geçen 1 saniyede 24 saat lik bi değişime rastlandığı ön görülüyor (86 400sn=1sn), bu ne kadar doğru ve sebebi nedir?
234 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fatma Nur İnakçı
Bilim Sever Okuyucu 19 Ekim

Işık hızı zamanın ilerleyişini etkiliyor çünkü İzafiyet Teorisi’ne göre uzay ve zaman birleşik bir yapı oluşturuyor. Zamanı bir vektör gibi düşünürsek ışık hızının limiti zamanın geçişini yavaşlatabilir.

Özel İzafiyet Teorisi’ne göre hareket eden bir gözlemcinin zamanı durağan bir gözlemciye göre daha yavaş geçer. Bu durumda ışık hızına yaklaşan bir nesne için zaman o nesne üzerindeki gözlemciler tarafından daha yavaş algılanır. Bu Lorentz dönüşümüyle matematiksel olarak ifade ediliyor.

Eğer zamanın hız vektörü 24 saat ise ama bir nesne ışık hızına yakın bir hızda hareket ediyorsa bu nesne için geçen 1 saniye, durağan bir gözlemci için 24 saatlik bir değişime karşılık gelebilir. Bu ifade teorik olarak doğru çünkü zamanın geçişi gözlemciye bağlıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Yani ışık hızına yakın bir hızda hareket eden bir gözlemci için zamanın yavaşlaması evrendeki zaman algısını etkileyen bir durumdur. Sonuç olarak bu tür zaman genişlemesi,ışık hızının ve hareketin zaman üzerindeki etkisini anlamak için önemli bir unsurdur.[1][2]

Kaynaklar

  1. A. Einstein. Relativity: The Special And The General Theory. ISBN: 9780143039822.
  2. Bilimteknik. İzafiyet Teorisi | Bilim Teknik. Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: bilimtekniktubitak | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close