Merhaba, bir simülasyonda iki insan düşünün ve bunlardan biri ışık hızının(299.792.458m/s) hıza sahip bir şekilde fener ile ilerlerken, fenerden çıkan ışığı normal ışık hızına sahip bir şekilde ilerlediğini gözlemler, pekii burada diğer insan devreye girdiğinde ışık nasıl davranır? Birine göre bir yerde var değilken diğer yerde nasıl olur?
ışık hızı sabittir.bu yüzden kimse için ivme kazanma durumu yoktur.
yani algıyı etkileyecek tek şey kişilerin hızıdır.
sunduğun simulasyona gelecek olursak,bahsettiğim sebepten ötürü ışık hızına bukadar yakın hızla ilerleyen biri için fenerinden çıkan ışığın normal şartlarda duran biri ile aynı şekilde algılaması mümkün değildir.
feneri yakıttan hemen sonra,kendini fenerden çıkan fotonlara eşlik ederken bulacaktır.
diğer kişiye gelecek olursak,onun için sadece hız algısı değişecektir.
Işık hızı gözlemcilerin hareketinden bağımsızdır. Buradaki temel nokta verdiğiniz örnekteki "bağıl hız" ları nasıl ele alacağımız. Birbirine göre hareketli olan cisimlerin birbirlerinin hareketlerini nasıl gördükleri fizikteki dönüşümler ile anlatılır. Klasik fizikteki gibi Galileo dönüşümleri ile ele alırsanız verdiğiniz örnekte çelişik bir durum ortaya çıkar. Mesela ışıkla aynı yönde aynı hızla ilerleyen gözlemci ışığı durgun olarak görür bu dönüşümlere göre.
Oysa (Einstein) özel görecelik ile doğada Galileo dönüşümleri değil Lorenz dönüşümlerinin geçerli olduğu gösterildi. Özellikle ışık hızına yakın hızlarda daha genel olan Lorentz dönüşümleri kullanılmalıdır. Eğer sorunuzdaki örneği anlamak için Galileo dönüşümleri yerine Lorenz dönüşümlerini kullanırsanız bu çelişik durum ortadan kalkar, ışık hızının gözleyenin hızından bağımsız olduğu ortaya çıkar.