Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Işık daha az yoğun ortamda daha hızlı olmasına rağmen neden az yoğun ortama geçmek istemiyor?

.
377 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Sorunuz, odaklanmaya çalıştığınız meseleden çok daha büyük sorunlara ve gerçeklere ya da anlatım çarpıklıklarına işaret ediyor. Normalde sorunuzun bir cevabı yok zaten ama işaret ettiği çarpıklık, (olmayan) cevabın kendisinden çok daha önemli.

"İstemiyor?" diyorsunuz ya? Işık neden bir şey istesin? Onun bir iradesi mi var? Talepleri, beklentileri, duyguları, bilinci mi var ki bir şey istesin?

Işık, az yoğun ortamda daha hızlı gittiğinin farkında mı? Işık, herhangi bir şeyin farkında mı? Işık fotonlardan oluşan bir yapı. Canlı değil. Nasıl bir iradesi, bilinci, istenci, eğilimi olsun?

Tüm Reklamları Kapat

Elbette bunları herkes biliyor. Peki neden aynı herkes, cansız varlıkların tamamen fizik yasaları dahilince süregiden dinamiklerini, duygusal, insani, iradeli ve bilinçli bir varlığın tercihlerden ortaya çıkan eylemler gibi görüyor ve tanımlıyor?

Evrenin amacı ne, gezegenler yıldızlar neden şöyle yapmıyor, ışık neden bunu istemiyor, atomlar neden bunu tercih ediyor vs. gibi sorular ile her gün karşı karşıya kalıyoruz. Bu soruların hiç birinin cevabı yok aslında. Ya da cevap vermeye çalışan kişiler olarak, bu soruları, soran kişilerin kullandığı bağlamlardan kopararak cevaplamaya çalışıyoruz. Çünkü bu sorular hep ama hep, cansız varlıkların, birer canlıymış gibi benimsenmesi sonucu ortaya çıkmış sorular. "Işık neden şunu istemez" sorusunu, "Işık neden bu yöne gitmez" olarak kabul edip cevaplamaya çalışıyoruz. ama aslında soruyu esnetiyor, değiştiriyoruz. Mecburen.

Bu sorun hem bir dilbilgisi sorunu, hem de bilimsel algı sorunu. Çevremize, dünyaya, evrene, bilimsel bakamıyor oluşumuzun resmi bu.

Işık, herhangi bir şey istemez. Çünkü ışık irade sahibi bir varlık değil. Nerede hızlı, nerede yavaş gittiğinin farkında da değil ve olamaz. Hızlı ya da yavaş gitmeye yönelik bir eğilimi de yok. Her nerede ise, ne yöne gidiyor ise, her ne taşıyor ise, içinde bulunduğu fiziksel şartların dahilinde biçim alır, yol alır, hızı olur, o kadar. Bazı fiziksel olay, eylem ve durumları, daha anlaşılır kılmak için daha insani ifadelere sığdırmak sıkça kullanılan bir tercih ama bu tercih bazı durumlarda, kavram karmaşalarına olanak veriyor ve konunun temelini çözümlemekten çok konuya eksik ya da yanlış bir bakışla yaklaştığımızı gösterebiliyor. Işığın bir şey istiyor olabileceği sanrısı da bu kapsamda bence.

Hiç bir fiziksel olgunun bir iradesi, bir amacı, bir tercihi, bir eğiliminin olmadığı, fizik yasalarının tamamen bilimsel dinamiklerle süregittiğini aklımızdan çıkarmamamız, evreni ve dünyamızı doğru algılayabilme çabamızda önemli bir ön koşuldur. Umarım bir fikir verebilmiş, bir pencere açabilmişimdir. Sağlıcakla...

127 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close