Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Işığın kırılması olayında suya dikey baktığımızda da cismi gerçek konumundan daha yakın görmemizin nedeni nedir?

228 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Gürtekin
Ahmet Gürtekin
3,560 UP
Fizik Okuyorum

Işığın kırılması olayında suya dikey baktığımızda da cismi gerçek konumundan daha yakın görmemizin nedeni, ışığın sudan havaya geçerken farklı bir açıyla bükülmesidir. Işık, sudan havaya geçerken hızı artar ve bu da ışığın yolunun kırılmasına neden olur.

Suya dikey baktığımızda bile, ışık ışınları sudan havaya geçerken bir miktar kırılır. Bu kırılma, cismin gerçek konumundan daha yukarıda görünmesine neden olur. Bu etki, cismin su yüzeyine yakın olması durumunda daha belirgindir.

Işığın kırılmasını anlamak için şu şekilde düşünebilirsiniz:

Tüm Reklamları Kapat

Işık, bir ortamdan diğerine geçerken farklı bir açıyla bükülür. Bu bükülme, ışığın kırılması olarak adlandırılır.

Işığın kırılma açısı, ışığın geçtiği ortamların kırılma indislerine bağlıdır. Kırılma indisi, ışığın bir ortamda ne kadar hızlı yayıldığını gösteren bir sayıdır.

Suyun kırılma indisi havadan daha yüksektir. Bu nedenle, ışık sudan havaya geçerken kırılır ve yolunu değiştirir.

Suya dikey baktığımızda bile, ışık ışınları sudan havaya geçerken bir miktar kırılır. Bu kırılma, cismin gerçek konumundan daha yukarıda görünmesine neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

Işığın kırılmasının günlük hayatta birçok örneği vardır:

Bir bardaktaki suyun, bardağın kenarından daha yukarıda görünmesi.

Bir havuzdaki balığın, gerçekte olduğundan daha yakın görünmesi.

Gökkuşağının oluşması.

Sonuç olarak, suya dikey baktığımızda da cismi gerçek konumundan daha yakın görmemizin nedeni ışığın kırılması olayıdır.

Kaynaklar

  1. Bilinmiyor. Snell Yasası. Alındığı Tarih: 12 Şubat 2024. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilinmiyor. Atmosfer Optiği. Alındığı Tarih: 12 Şubat 2024. Alındığı Yer: İtu | Arşiv Bağlantısı
  3. M. I. I. A. R. Reserved. Kırılma İndeksi: Bilmeniz Gereken Her Şey. (24 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 12 Şubat 2024. Alındığı Yer: Mt | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close