Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Emir Yavuz
Üye
0

Isı elektrik enerjisine dönüştürülebilir mi?

449 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sezer Okay
Sezer Okay
126K UP
Biyolog

Termoelektrik cihazlar, herhangi bir hareketli parça gerektirmeden sıcaklık farkını elektriğe dönüştürebilen malzemelerden yapılmıştır; bu, termoelektriği potansiyel olarak çekici bir elektrik kaynağı haline getiren bir özelliktir. Bu olay tersine çevrilebilir: Termoelektrik bir cihaza elektrik uygulandığında sıcaklık farkı oluşabilir. Günümüzde termoelektrik cihazlar, petrol boru hatları boyunca küçük sensörlere güç sağlamak, uzay sondalarındaki pilleri yedeklemek ve mini buzdolabını soğutmak gibi nispeten düşük güçlü uygulamalar için kullanılıyor.

Ancak bilim insanları, endüstriyel süreçlerin ve yanmalı motorların yan ürünü olarak üretilen ısıyı toplayacak ve normalde boşa harcanan ısıyı elektriğe dönüştürecek daha güçlü termoelektrik cihazlar tasarlamayı umuyorlar. Ancak termoelektrik cihazların verimliliği veya üretebildikleri enerji miktarı şu anda sınırlıdır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. MIT News. Turning Heat Into Electricity. (17 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2023. Alındığı Yer: Massachusetts Institute of Technology | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berkay Arslan
Berkay Arslan
23K UP
Adana'da 5 yıldır avukatlık yapmaktayım. Doğa bilimleri meraklısıyım.

Isı bir enerji çeşididir. Ve enerji türlerinin birbirine dönüşebilmesi mümkündür. Sorunuzdaki ısı enerjisinin, elektrik enerjisine dönüştüğü duruma örnek gösterilecek pek çok sistem geliştirmiş durumdayız. En bilineni termik santraller. Lakin ben özel bir örnek ile açıklamak istiyorum. Formula 1 araçlarında kullanılan KERS sistemi (Kinetic Energy Recovery System), Formula 1 araçları 320 km/h hızla giderken 80 km/h hıza düşebilmek için frene basarlar, pilotun frene basması ile F1 aracının kinetik enerjisi, balataların fren disklerine baskı uygulayarak sürtünme yöntemi aracı yavaşlatırken aynı zamanda fren disklerini de ısıtır. Fren disklerinde biriken ısı enerjisi, bir takım elektrik devrelerinden geçer ve F1 aracındaki pilleri doldurur. F1 aracının pilleri de F1 aracında bulunan ve benzinli motora destek sağlayan elektirik motoruna güç sağlamış olur. Sonuç olarak kinetik enerji, ısı enerjisine ve son olarak elektrik enerjisine dönüşmüş olur, enerji türleri arasında geçişler saniyeler içinde gerçekleşmiştir. Tabi burada enerji geçişleri sırasında enerji kayıpları oluşmaktadır. Formula 1 bunun en verimli çalıştığı sistem. Bu konuyu mühendis arkadaşlar çok daha iyi anlatacaklardır. Teşekkürler :)

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close