Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

IQ neye bağlıdır yani beyinde bir insanın IQ'sunu belirleyen faktör nedir?

2,333 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
87K UP
Yüksek Lisans Öğrencisi & Okur bir birey.

Zekânın etkisi üzerinde sadece genetik faktörler etkili değildir. Genetik faktörlerle beraber çevresel faktörlerinde yeri vardır. Çünkü zekanın üzerinde genetiksel faktörlerle birlikte, hem de çevresel faktörlerin zekânın gelişiminde ilişkilidir.

Yapılan bir araştırmaya göre zekânın genetik etkisi % 75 iken çevrenin etkisi ise % 25 olarak açıklanırken başka bir araştırma da bunun yaşa göre değiştiğini vurguluyor. Yani küçük yaşlarda genetik etki % 20’lerde gençlerde % 40 olurken orta yaşlarda ise % 60 olarak değişiyor[1]. Ayrıca, 1988 yılında Galler’de yapılan bir çalışmada, 60 kişilik, yaşları 12-13 arasında değişen çocukların zekâları ölçülmüş ve daha iyi beslenme kaynağı ile IQ arasında direk bağlandı gözlenmiştir[2].

Tüm Reklamları Kapat

393 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Tarlacı. Zekânın Kaynağı Genetik Mi?. (18 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 18 Şubat 2022. Alındığı Yer: npistanbul.com | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilgiustam. Iq Nelere Bağlıdır: Genler Mi Çevre Mi? » Bilgiustam. (5 Aralık 2012). Alındığı Tarih: 18 Şubat 2022. Alındığı Yer: Bilgiustam | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Anıl Aybars Bağ
Diş Hekimiyim/bilimin ışığında düşünen, sorgulayan bir canlıyım

Bu konuyu, insanın doğduktan sonra ki yaşantısının gelişimsel ve çevresel etkileri ,biyomekanik ve kalıtımsal açıdan ele alalım.Çok ayrıntıya boğmadan kabaca bir çerçeve çizmeye çalışacağım.

Biyomekanik açıdan insan gelişmiş bir sinir ağına sahip kompleks bir tür. Her türlü hareketimizi, kaslarımızı harekete geçirecek istemli ve istemsiz komuta ve geri dönüş ağının kontrolünde yaparız.

Sinirsel iletimi yapan hücrelere nöron diyoruz bunlar normal bir vücut hücresine göre daha çeşitlenmiş ve biraz daha özelleşmiş yapıya sahip. Nöronlar,motor duyu ve ara nöronlar olarak sınflandırıyoruz.Mesala eline bir iğne battığında bu dış etmene karşı ilk başta beyne giden bir sinir hareketi duyu nöronu ile gider ara nöronda çapraz yapıp beynin simetrik merkezine gönderilir.Sonra cevap motor nöronla ilgili kas bölgesine iletilir.Bu olay zincirinde beyinde gelen bilginin değerlendirme ve karar verme bölgeleri farklı yerlerdedir.Bu dönüşümlü transfer zincirinde iletiyi sağlayan nöronların fiziki yapılarını değiştirecek kalıtımsal ve gelişimsel farklılıklar ve bunun sağladığı avantajlar,aynı şekilde değerlendiren bölgelerin, gelişimsel ve kalıtımsal olarak normalin varyantı diyebileceğimiz farklılıkları sonuca bağlı değerlendirilen bu kavramı etkileme bağlamında en önemli unsurlardan biridir.Aynı türün bireyleri arasında test yapıldığını düşünürsek buradaki farklılaşmanın çok az olması kaçınılamaz ama insan gibi gelişmiş bir memeli hayvan türüne etkiyen ufak bir değişim türsel bazda çok anlamsız ama kendi algı sistemimizde anlamlı bir değişim yapabilir.Benim şahsi kanaatim,insan gibi sayısı çok ve türün bireyleri arasında iletişimin aktif olduğu bir gen havuzuna sahip popülasyonun, evrime göre fenotipine avantaj sağlayabilecek kazanımları elde edebilmesi, onu baskın tür yapan bölgesini,doğrudan etkileyen kısımlarında olacak olan ufak değişimler sağlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu detayları vermemin( ki bir sürü şey anlatmak istedim ama çok uzun bir konu), sebebi IQ yu belirleyen bu iletim, biyomekanik bir işleyiş ile olmasıdır.Yani bu hücrelerin sağlıklı olması ve kalıtımsal özellikleri en temel faktör.Bu iletimde kimyasal olarak devreye giren olay da iki nöron arası bilgi transferinde bazı orgonik ve inorganik elemanların olması.Bunların yetersizliği ve üretim bölgelerindeki gelişimsel ve kalıtımsal faktörlerde düşünülmeli.Kısaca burada; sinirsel iletimin hızı,değerlendirme süresi,kararın verilmesi bu yapıların her şeyi ile ilintilidir .Evrim,canlı için konuşacağımız her konuda olduğu gibi bunda da olayın direk içinde.

Çevresel ve gelişimsel olarak ta ;beslenme,kalıtımsal ve gelişimsel anomaliler,belli hastalıklar gibi majör değişiklik unsurları, IQ gibi sonuçsal bazlı bireysel değerlendirmeler de baskın faktör olabilir.Ama bu etki kontrol edilebilir bir etki ve çoğu faktörle ilgili deneyler mevcut.

Bu noktada bireyin hayat örgüsü beynin çeşitli bölgelerinde çeşitli etkiler yapacaktır.Bu etkilere bağlı kalıtımsal değişimlerde sürekli aktarım içindedir.Ama gelişmiş bir yapıyı değiştirmek her zaman daha zordur.Örneğin;virüs hemen etkisini değiştirebilir çok basit bir hayat formu ama memeliler daha kompleks canlılar.

Diğer bütün etkiler; maddi rahatlık,güvenli ortam,beslenme kalitesi ve türevi, kaliteli eğitim vs.,özellikle bebek ve çocuk yaşlarda canlının biyolojik olarak büyüdüğü dönemlerde ,sonuçsal bazlı değerlendirilen bu test ölçü biriminin tespiti için belirleyicidir. Kullanılan organ gelişir kullanılmayan körelir mantığı da ,bunu geliştirmek için bireyin kendi adına yapabileceği en önemli etmen tabiki.

277 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Nature. (2019). Abstracts From The 51St European Society Of Human Genetics Conference: Electronic Posters. European Journal of Human Genetics, sf: 870-1041. doi: 10.1038/s41431-019-0408-3. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close