Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ecem @Cadıbozmasıı
Üye 9 Temmuz 2020
2

İphone kameraları rakiplerine göre neden düşük Mp değerlerine sahip?

En pahalı telefonları üreten Apple ın kameralarının Xiaomi , Samsung vb markaların orta segment telefonlarından bile çok daha düşük çözünürlüğe sahip olmasının , buna rağmen İphone kameralarının övülmesinin nedeni nedir ? İphone neden rakiplerine göre çözünürlüğü bu kadar düşük tutuyor?
20,853 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Güngör Güzel
Modern Köylü 9 Temmuz 2020

Merhaba. Esasında kabaca megapixel : görüntüyü oluşturan piksel sayısını ifade eder yani bir görüntüyü kaç parçaya ayırdığın ile ilgili bir konudur. Yüksek megapixel her zaman daha iyidir ama fotoğrafın asıl kalitesini belirleyen şey ışıktır ve bu ışığı kullanacak olan sensörün boyutudur. Görüntüyü kaydeden sensör ışığa ne kadar duyarlıysa biraz önce bahsettiğimiz pixel parçalarını o kadar doğru renklerle doldurur. Kameralarda buna kabaca sensör boyutu denir ve bazı standartları vardır (1/2.5''6x crop - APSC - FullFrame vs ...)

Sorunuza gelecek olursak. Cep telefonlarında kullanılan kameralar yapıları gereği kısıtlı imkanlarla mucizeler yaratmaya çalışır çünkü oldukça küçüklerdir. Firmalar telefonlarda ilk kamera kullanmaya başladıklarında bir megapiksel yarışına girdiler. 2/4/8/16 megapixel derken tüketicilerin gözünde yüksek megapixel daha iyi görüntü gibi algılanır oldu. Şimdi tam hatırlayamadım ama çinli bir firma reklam için 192MP lik telefon duyurdu :D Lakin belli bir noktadan sonra görüntüyü kaç parçaya ayırdığınızın bir önemi yoktu. İyi fotoğraf ve kullanıcı deyimi için belli bir eşikten sonra farklı çözümler gerekiyordu çünkü sayısını arttırdığınız pixellere doğru renk değerlerini atamakta ayrı bir işti. Burada en önemli konu ışık. Eğer sensörünüz büyükse dolaylı olarak daha fazla ışık alacak ve oluşturduğunuz fotograftaki pixeller daha zengin değerler içerecektir. Bi süre böyle gitti ama değerler 20MP gibi değerlere ulaşınca telefonlardaki fotograf ve video işleme gücü de ayrı bir sorun haline gelmekteydi. Günümüzde bu konu sadece kaeranın donanımıyla anlaşılabilecek bir konuda değil maalesef. Günümüz telefonlarında fotograf ve video için özel olarak geliştirilen akıllı yazılımlar kullanılıyor. Yukarıda bahsettiğim pixel hesaplama işlemlerini hızlandırmak ve fotoğrafın daha güzel gözükmesini sağlamak için firmalar çeşitli algoritmalar kullanılıyor. Zurnanın zırt dediği yerde burası. Bu kadar çok değişkene bağlı bir işlemde doğru sonuca ulaşmak gerçekten farklı bir özveri ve üslüp gerektiriyor. Kimisi ya son kullanıcı MP den başka bişiyden anlamaz pazarlama için piyasadaki en büyük MP li kamerayı kullanalım ve pazarlamayı buna odaklayalım diyor, kimiside insan gözünün belli bir alanda algılayabileceği pixel sayısı belli abartmaya ve gereksiz işlem gücünü kullanmayalım bunun yerine sensör büyüklüğü ile belli bir denge sağlayalım. Zaten işin yazılım kısmında bizim kadar tecrübeli bir firma yok diyor.

Çok uzattım kusura bakmayın. Ufak bir örnekle durumu özetleyeyim.

Tüm Reklamları Kapat

Full HD (1080p) : 1920x1080 =2.073.600 pixel demek oluyor.

Yani 12MP lik bir kamera yaklaşık olarak 12 milyon pixel demek oluyor.

Ortalama üstü bir monitör bugün 2K(2x1080P) dediğimiz çözünürlüklerde geliyor buda ekranda kabaca ekranda 4 milyon piksele sahip demek oluyor.

Demeye çalıştığım 12mp kameralı bir cep telefon ile doğru görüntü yakalandıysa bırakın 10cm x 5cm bir telefon ekranını kocaman mönitörde bile kalitesinden oldukça memnun kalacağınız görüntüler oluşturulabilir. Burda önemli olan herbir pixel e atanan değerin doğru oluşturulması. Bu dengeyi doğru yaparsanız aynı sensör boyutlarında rakipleriniz isterse 500MP ile çeksin sizin görüntünüz daha iyi olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bide işin performansı ve kullanıcı deyimi tarafı var. Hepimiz bir kaera ile bişey çekmek istediğimizde bu işlemin anlık olarak yapılmasını isteriz. Anı kaçırmak istemeyiz. diyelimki 20MP lik bir kamera ile deklanşör bastık. Beklentimiz 1sn altında kabaca 20 milyon megapikseli alet ışıkla doldursun her birine ayrı ayrı değerler atasın ve bunu kaydedip bize o sn nin bitimindde sonucu göstersin :) Bunun çok ciddi bir işlem olduğununda bana katılıyorsunuzdur umarım :) Firmalar bu tarz durumlar için aleti rahatlatmak ve size iyi hissettirmemek için burda algoritmalara basşvurur. Algoritma belli referans noktalarındaki değerleri okur ve pikseller arasını önceden tanımlanmış geçiş değerleri ile doldurur. Özellikle ışık azsa resimde bunu rahatlıkla fark edersiniz.

Apple ile ilgili sordunuz diye söylüyorum. Apple gereksiz megapixel değerleri ile uğraşmamak için diğerlerine oranla daha düşük megapikselli kameralar kullanıyor ama sensör ve diyafram açıklıklarını daha büyük kullanıyor. (Bununda en iyi sonuç için belli bir oranı var tabi, kabaca söylüyorum, diğerleri niye kullanmıyor peki demeyin her yiğidin bir yoğurt yiyişi var :) ) Apple görüntü işleme teknolojileride rakiplerine oranla günümüzde çok daha iyi işler çıkarabiliyor.

Umarım sorunuza yanıt olmuştur, Saygılarımla ...

7,256 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close