Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Arın Özkınay
Üye 30 Ekim 2023 2 Cevap
8

İnternet standartlarına uygun en fazla kaç farklı yazı tipi bulunabilir?

Kalınlıkları, kayık olmaları ve Latin alfabesinden ibaret olup olmadıkları da dahil olacak şekilde; Mevcut standartlara uygun kaç farklı kombinasyona sahip yazı tipi oluşturulabilir?
1,129 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Harun Aksu
Harun Aksu
25K UP
2019'dan beri yazılım geliştiriyorum. 3 Kasım 2023

İlgi çekici bir soru. Hemen kolaya kaçıp yapay zeka araçlarına danıştım fakat net bir cevap veremeyeceklerini belirttiler. Tabii sen de (soruyu soran kişi) biliyorsun ki biz yazılımcılar özellikle önyüz (frontend) geliştiriciler fontlara oldukça hakimiz.

CSS (Cascading Style Sheets) dili günümüzde hemen hemen her internet sayfasında, sayfayı stillendirmek için kullanılan bir dildir. Sayfada kullanacağımız fontları ve fontları hangi özellikleri ile kullanacağımızı da bu dil ile belirtiriz. Font kalınlığı belirtirken [1-1000] aralığında bir değer kullanırız.[1] Buna ingilizcede "font-weight" deniliyor. Doğrudan türkçeye çevirecek olursak "yazı tipi ağırlığı" diye çevirebiliriz ama ben ağırlık yerine kalınlık ifadesini kullanacağım. Her ne kadar 1 ile 1000 kapalı aralığında bir değer belirtebiliyor olsakta CSS dilinde sadece 9 sayısal değer isimlendirilmiştir ve bunların dışında bir değer girildiğinde en yakın isimlendirilmiş değere yuvarlanır. Bahsettiğim sayısal değerler 100 ile 900 arasında olup aşağıdaki yaygın ağırlık isimlerine (common weight names) karşılık gelir:

  • 100 Thin (Hairline)
  • 200 Extra Light (Ultra Light)
  • 300 Light
  • 400 Normal (Regular)
  • 500 Medium
  • 600 Semi Bold (Demi Bold)
  • 700 Bold
  • 800 Extra Bold (Ultra Bold)
  • 900 Black (Heavy)[1]

Bir web sayfasında yazı tipini ayarlamanın tek yolu CSS kullanmaktır. SASS ve SCSS gibi dillerin de olduğunu ve bu verdiğim bilginin yanlış olduğunu düşünenler de unutmasın ki bu diller de CSS'e derlenmektedir. CSS kullanmaktan kastım sadece ".css" uzantılı dosya değildir. HTML sayfası içerisinde yazdığımız stillendirme kodları (style etiketi içerisinde veya stlye niteliği [attribute]) da CSS'tir. Yani söz konusu internet standarları olduğundan CSS üzerinden değerlendirmemiz gerekecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Font kalınlığı kısmında 9 farklı değer verebileceğimizde hem fikirsek şimdi diğer durumlara göz atabiliriz. Eğer soruyu yanlış anlamadıysam yazı tipinin eğik olması konusunda 2 farklı durum vardır. Eğik olması ve olmaması. Latin alfabesinden ibaret olması için de aynı şey geçerli. Latin alfabesinden ibaret olması ve olmaması.

Toparlayacak olursak; yazı tipi kalınlığı için 9, eğik oluşu için 2, latin alfabesinden ibaret oluşu için de 2 değer vardır. Kaç farklı kombinasyon olduğunu şeklinde bulabiliriz.

Not: Yazım ve noktalama hatalarım olabilir. Küçükken yavaş okuduğum için aşağılandığımdan hep kitap okumaktan kaçınırdım. Sözel konulara ilgisiz büyüdüm. Anlamanıza engel olacak bir yazım hatası göremediğim için cevabımı paylaşıyorum.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sağlık, mutlukuk ve bilimle kalın

Kaynaklar

  1. MDN Contributors. Font-Weight - Css: Cascading Style Sheets | Mdn. (19 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2023. Alındığı Yer: Mozilla Developer Network | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gürkan Özsoy
Matematik Bölümü Lisans Öğrencisi 28 Kasım 2023

öncelikle yazı tiplerinin ve karakterlerinin web standartlarını bilmek gerekir. aşağıda verdiğim kaynaklardan daha kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz.

4 ana sınıfta toplanan yazı tipleri vardır: serif, sans serif, script ve dekoratif. ilk iki yazı karakteri sınıfı tüm başlık ve gövde için kullanılırken, script genelde el yazısı tipi yazı karakterlerini ve dekoratif ise başlık veya küçük metin parçaları için kullanılır.[1]

yazı karakterleri ise 5 ana sınıfta toplanır: serif, sans serif, script, display ve monospaced (tek aralıklı). tek aralıklı yazı karakterleri kod yazımında kullanılır. display yazı karakterleri ise sadece başlıklar için.[2]

Tüm Reklamları Kapat

sorunun cevabına gelirsek: yukarıdaki standartlara uygun olduktan sonra binlerce yazı tipi ve karakteri kombinasyonu oluşturmak zor değildir. yazı tipi ve yazı karakteri oluşturmanın ve bunları standartlara uygun niteliklerde ayarlamanın bir sanat olduğu unutulmamalıdır.

not: font-weight sadece css ile ilgili bir niteliktir.

Kaynaklar

  1. C. Chapman. Mini Tutorial: A Guide To Font Combinations. (15 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 28 Kasım 2023. Alındığı Yer: Toptal Design Blog | Arşiv Bağlantısı
  2. C. Chapman. Understanding The Nuances Of Typeface Classification. (11 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 28 Kasım 2023. Alındığı Yer: Toptal Design Blog | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close