Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Alperen Alpertunga
Üye 6 Ekim
6

İnternet sayesinde neredeyse her türlü şeye ulaşımımızdan dolayı izlediğimiz ve maruz kaldığımız şey düşünce yapımızı ve ilgi alanımızı değiştirir mi?

Son geçen günlerde canice 2 kişi katledildi.Bu tür pis,çok sinirlendirici ve psikolojimizi bozan bir olay ayrıca bunun gibi daha farklı şeyler düşüncemizi iyi veya kötü anlamda değiştirebilir mi çok merak ediyorum.İnternet sayesinde neredeyse her şeye ulaşımın arttığından bir insanın aslında hiç ilgisi olmayan bir şeye ilgisi artabilir mi?
389 görüntülenme
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 7 Ekim

İnternet aracılığıyla şiddet ve rahatsız edici içeriklere maruz kalmak bir kişinin zihniyetini ve ilgilerini çok ciddi ölçüde etkileyebilir ve genellikle olumsuz psikolojik sonuçlar doğurabilir. Araştırmalar medya şiddetine sık maruz kalmanın saldırganlık, kaygı ve şiddete duyarsızlaşmayı artırabileceğini göstermektedir. Bu tür olaylar haberlerde veya eğlencede tekrarlandığında etkileri daha da artar. Dijital platformlar üzerinden bu tür içeriklere erişim kişide daha önce ilgi duymadığı konulara merak uyandırabilir ve hatta bazı zararlı davranışların normalleşmesine neden olabilir.[1][2][3][4]

Bu soruya yorumumu eklemeden edemeyeceğim...

İnternet ya tabii. Bilgi çağının kutsal kâsesi... Neredeyse her şeye ulaşabiliyoruz değil mi? Tabii ki "her şey" derken kedi videoları, yemek tarifleri ya da ne bileyim erişmesi kolay ya türlü türlü sapkınlığın kol gezdiği mecraları kastediyorum.

Tüm Reklamları Kapat

İki kişinin canice katledilmesi...

Ağır psikolojik sorunları olduğu belirtilen ve 5 kez hastanede tedavi gören katil zanlısının nasıl taburcu edildiği araştırılıyor.

Beş kez mi? Beş kez hastanede yatmış ve yine de dışarıda sokaklarda dolaşabiliyor, elini kolunu sallayarak can alabiliyordu. Peki ya o hastanelerin kapıları, o beyaz önlüklü doktorlar, o ilaç kokan koridorlar ne işe yarıyordu? Bir canlının içindeki canavarlığı dizginleyemediler mi? Yoksa görmezden mi geldiler? Ha bir halt yapamıyoruz mu dediler, gebertin arkadaşım o zaman, gebertemiyor musunuz tıkın o zaman içeriye. Ben bu manyaklarla aynı yolda yürümek zorunda mıyım? İnsan hakları diye bağırmaya başlıyorlar bir de utanmadan gebertin diyince. Bu ne o zaman? Bir kızın (çok açık yazmak istemiyorum çünkü Googlebot'un minimal de olsa vahşetle ilişkilendirmesini istemiyorum) belirli parçalarını, belirli bir noktadan aşağı atması, insan hakları dahilinde olan bir şey mi? E tabii böyle sorunca da geri vites. Alıştık bu ülke yönetiminin yanarlı dönerli hareketlerinden. Bakın işte Özgecan'da da aynı muhabbet döndü ancak haber, anca tıklanma alalım, anca bağıralım sesimizi duyurmaya çalışalım... Ha sesinizi duyurmak kötü bir şey mi? Kesinlikle değil, olması lazım niyet kötü olmadıktan sonra. Ama bakın demek ki bir işe yaramıyormuş. Niye peki yaramıyor? Çünkü bu yapının zihniyeti aynı zihniyet, değişmiyor ki. Islık çalınca şeytan gelir, cinayet işleyince şeytan yaptırdı kafasıyla yaşayan bir düşünce yapısına sen ne yapsan da ne etsen de BOŞ! İngilizlerin bir lafı vardır; "You can lead a horse to water, but you can't make it drink." Atı pınara götürebilirsin ama kafasını suya sokup 'İÇ ŞUNU!' diye bağıramazsın... Boş boş...

Türkiye Suç Oranı
Türkiye Suç Oranı
OcIndex

Ve şimdi gel gelelim o görsele...

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye suçluluk skorunda dünyada 14., Asya'da 6., Batı Asya'da 4. sırada yer alıyormuş. Yani suç konusunda neredeyse "liderlik" koltuğunda oturuyoruz! Tebrikler(!)... Bu "başarıyı" nasıl elde ettiğimizi sorgulamak gerekmez mi?

Adalet sistemindeki aksaklıklar, cezasızlık kültürü, ekonomik eşitsizlikler, eğitimsizlik... Tüm bunlar suç oranlarını artıran etkenler. Üstelik internet suçlular için yeni bir alan açtı. Siber suçlar, dolandırıcılık, nefret söylemi gibi suçlar internet üzerinden kolayca işlenebiliyor. Bulamıyorlar da ne hikmetse... Yok IBAN farklı kişinin adına kayıtlıymış da, yok telefona erişilemiyormuş da... Bırakın bu işleri ya, şirketlerin bile sahip olabileceği bilgilere siz erişemeyecekmişsiniz öyle mi :D Bizim siber güvenlikçilere versen bu dolandırıcıları, 2 güne adamın Sahelanthropus tchadensise kadar soy ağacını çıkarırlar be. İşimize geleni buluyoruz demiyorlar da... Neyse.

Ayşenur... Daha 19 yaşındaydı. Yeni bir aşka yelken açmıştı belki de. Hayalleri, umutları vardı. Genç kızın gülüşünü, neşesini kim söndürdü? Kimin haddineydi hayatının baharında onu soldurmak? Semih Çelik... Adı bile nefretle anılacak bir katil. Kendi karanlığına Ayşenur'u da sürükledi.

Katilin, poliste 3 suç kaydı olduğu da öğrenildi.

Üç suç kaydı... Ve yine de dışarıdaydı. Toplumun gözü önünde geziyordu. Bu nasıl bir adalet? Bu nasıl bir sistem? Suçlular korunuyor, masumlar can veriyor.

Eylül ayında 34 kadın, erkek şiddetinin kurbanı oldu.

Ya arkadaşlar, İsviçre'de yıllık cinayet oranı buralarda...

Kadın erkek ayırt etmiyorum, ne zaman cinayet haberlerini okumaktan kurtulacağız? diye bir soru sormak istiyor bir yanım ama cevabını bildiğim bir şeyi de sormak istemiyorum. Açıkçası benim pek ümidim yok, görüşlerini aldığım ve fikirlerine saygı duyduğum, bilge diyebileceğim insanların çoğu her düşüş bir yükselişin habercisidir diyor ama pek inanasım gelmiyor ne yalan söyleyeyim... Attık bi zar gidiyoruz bakalım, torbada çok zar kalmadı ama olsun.

105 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Verywell Mind. Here's How Violent Media Can Impact Your Mental Health. Alındığı Tarih: 7 Ekim 2024. Alındığı Yer: Verywell Mind | Arşiv Bağlantısı
  2. APA. Violence In The Media: Psychologists Study Potential Harmful Effects. (1 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 7 Ekim 2024. Alındığı Yer: APA | Arşiv Bağlantısı
  3. Y. Qiu, et al. (2024). Is High Exposure To Antisocial Media Content Associated With Increased Participation In Malicious Online Trolling? Exploring The Moderated Mediation Model Of Hostile Attribution Bias And Empathy. BMC Psychology, sf: 1-12. doi: 10.1186/s40359-024-01898-0. | Arşiv Bağlantısı
  4. C. A. Anderson, et al. (2017). Screen Violence And Youth Behavior. American Academy of Pediatrics (AAP), sf: S142-S147. doi: 10.1542/peds.2016-1758T. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
13
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close