Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Alien Genter
Alien Genter
1,030 UP
Üye 24 Mart 2023 3 Cevap
2

İnsanlık, mars ve ay dışındaki diğer gezegenlere neden inmiyor?

540 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 24 Mart 2023

Aşağıda diğer gezegenlere gönderilen robotik sondalardan bahsedeceğim. Gönderilip gönderilmediğine siz karar verin.

Venera 7: Sovyetler Birliği'nin 1970'te Venüs'e gönderdiği Venera 7, başka bir gezegene başarılı bir şekilde yumuşak iniş yapan ve başka bir gezegenden Dünya'ya veri gönderen ilk uzay aracı olmuştur.

Huygens sondası: Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yaratılan Huygens sondası, Satürn'ün uydusu Titan'a yönelik Cassini-Huygens görevinin bir parçasıydı. Huygens, yörüngeyi turlamakla görevlendirilen Cassini'den 25 Aralık 2004'te ayrıldı ve 14 Ocak 2005'te Titan'a indi. Huygens, Dünya'ya şu ana dek 350 fotoğraf göndermiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Vega 1, Vega 2: enüs'ün atmosferine girmek üzere aerobotları ve iniş birimlerini bıraktı. İki iniş birimi de yaklaşık 46 saat boyunca Venüs atmosferindeki gazlar hakkında Dünya'ya bilgiler gönderdi ve bu 46 saatin sonunda pilleri bitti ve şu anda kimse onlara ne olduğunu bilmiyor. Ancak yere çakılmış olmaları kuvvetle muhtemel.

Mesenger: 18 Mart 2011 günü Merkür yörüngesine giren uzay aracını aletleri 24 Mart günü tekrar çalıştırıldı, ilk fotoğraflar ise 29 Mart günü döndü. Bilimsel veri toplanmaya ise 4 Nisan günü başlandı. MESSENGER Uzay Sondası 30 Nisan 2015'te Merkür'ün yüzeyine çakıldı.

Diğer yandan Güneş Sistemi'mizde ki tüm gezegenlere birden fazla yakın geçiş rotası olan veya yörüngeye oturtulmuş uzay araçları vardır. Bu güne kadar en verimli araştırma medyada nadiren gündem olsa da Cassini-Huygens - ilk Satürn yörüngezeri (ing:orbiter) ve Titan iniş aracı/sondasıdır.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilgi Sahibi 24 Mart 2023

En büyük etkenlerden biri gezegenler arası mesafedir. Şöyle bir örnekle bunu açıklamak gerekirse; ışık hızında ilerleyebilseydik dünyadan aya ulaşmamız 2.5 saniye, Mars'a ulaşmamız 3 dakika, güneşe ulaşmamız 8 dakika, Güneş sisteminin dışına çıkmanız 1.5 yıl, en yakın yıldız sistemi Proxima Centauri’ye ulaşmanız 2 yıl, 2,54 milyon ışık yılı uzaklıktaki en yakın galaksi Andromeda’ya ulaşmanız 1 milyon yıl, Samanyolu'na 32 milyar ışık yılı uzaklıktaki en uzak galaksi GN-z11’e ulaşmanızsa 15 milyar yıl sürer.(Sürelerin daha kesin sonuçlarını araştırabilirsiniz)

Mesafenin dışında maliyetini de düşünmemiz gerekecektir. Örneğin; 1960 sonrası ABD-SSCB uzay yarışında harcanan milyarlarca dolar, hükümet bütçesinin yüzdesel olarak çok büyük kısmını oluşturuyordu (Şu an bu bütçelerin ne kadar olduğunu bilmiyorum fakat geçmişteki iki devlet arasında süren soğuk savaş sebebiyle uzay bütçeleri bir hayli fazlaydı.) Tabi şu an gelişen bilim ve teknoloji sayesinde maliyeti düşürücü faktörler etkili olmuştur ancak yine de maliyet azımsanacak kadar az değildir. Bununla beraber dünyadaki devletler hala uzaya gereken önemi vermeyerek etnik, dini ve sömürü amaçlı savaşları daha çok önemsiyor.

Tüm Reklamları Kapat

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Zeynep Bora
Zeynep Bora
77K UP
Öğrenci 24 Mart 2023

Aslında bir sürü neden vardır fakat bu nedenlerinden en temelleri gezegenlerin arasındaki mesafenin bize göre çok uzak olması. Mars ve Ay pratikte bize yakın gözüküyor. Ayrıca ömrümüz de yetiyor. Bu nedenle daha çok bu gezegenleri tercih ederiz. Aslımda teorik olarak bir kaç tane çözümü var fakat iş pratiğe geçince maalesef uygulanamıyor. Fakat bu konuda endişelenmene gerek yok. İnsanlı araçlar yerine insansız taşıtlar kullanıyoruz. 2020 yılında Big Bang’dan gelen ışığı yakalamak için NASA uzaya teleskop gönderdi. (İsmini tam olarak bilmediğim için yazmadım. Huble teleskopu olabilir, istersen araştırabilirsin.) HAYIRLI CUMALAR🏮

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close